Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Αποκλεισμοί έκπληξη από τα αυριανά ΝΟΜΕ - ΟΤΕ και Eunice εκτός δημοπρασίας

Χρήστος Στεφάνου
Εκτός των αυριανών δημοπρασιών ΝΟΜΕ έθεσε με επιστολή του ο ΛΑΓΗΕ τις εταιρείες OTE και Eunice καθώς όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο του λειτουργού, οι δύο εταιρείες δεν είχαν κάνει όπως προβλέπεται από τον κώδικα, δηλώσεις φορτίου όλες τις απαιτούμενες ημέρες. Αν και οι δύο εταιρείες δηλώνουν ότι ο αποκλεισμός είναι άδικος και ότι θα προσφύγουν κατά της απόφασης, εντούτοις η κίνηση αυτή του ΛΑΓΗΕ έρχεται μια ημέρα πριν τη δημοπρασία προκειμένου να στείλει μήνυμα σε όλους τους συμμετέχοντες στην
αγορά ότι θα εξαντληθούν όλα τα τυπικά μέσα και οι προβλέψεις των κωδίκων προκειμένου να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες αλλά και προβλήματα.

Και μπορεί η απόφαση για τις δύο εταιρείες να στηρίχθηκε σε καθαρά τυπικούς λόγους, ωστόσο δεν παύει να σηματοδοτεί την πρόθεση των εποπτικών αρχών και του λειτουργού, να σκληρύνουν τη στάση τους και να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την επιτήρηση των δημοπρασιών. Κάποιοι στην αγορά μάλιστα δε διστάζουν να μιλήσουν και για μήνυμα με αποδέκτες πρωτίστως τις εταιρείες που εικάζεται ότι φουσκώνουν τις τιμές στις δημοπρασίες καθώς έχουν ως πρώτο στόχο όχι την εγχώρια αγορά προμήθειας αλλά τις εξαγωγές ενέργειας προς αγορές του εξωτερικού.

Εδώ βεβαίως εντοπίζεται και το νέο μεγάλο στοίχημα της αυριανής δημοπρασίας, αν και στην αγορά εκπέμπονται ανησυχητικά μηνύματα για εκτίναξη των τιμών, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των διοξειδίων αλλά και της ανόδου των χονδρεμπορικών τιμών στις αγορές της Ευρώπης γενικότερα.

Υπενθυμίζεται ότι η αυριανή δημοπρασία θα έχει τιμή εκκίνησης τα 36,36 ευρώ/MWh, έναντι της τιμής των 32,05 ευρώ/MWh που ισχύει σήμερα, δηλαδή ήδη η αφετηρία γίνεται από ψηλότερο σκαλοπάτι. 

Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν αύριο στη δημοπρασία, θα συνεχιστούν τα φαινόμενα που εικάζεται ότι κρύβουν αθέμιτες πρακτικές κερδοσκοπίας με την ενέργεια των ΝΟΜΕ που χρησιμοποιείται για μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των traders από εξαγωγές, φουσκώνοντας τις τιμές και περιορίζοντας τις διαθέσιμες ποσότητες που κατευθύνονται στην ελληνική αγορά.

Πάντως, η εξέλιξη των αυριανών δημοπρασιών αναμένεται να επηρεαστεί και από τις ευρύτερες διεργασίες και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά (εξέταση νέων μέτρων για περιορισμό των εξαγωγών, νέο τοπίο μετά την πώληση των λιγνιτικών, αβέβαιη τύχη των δημοπρασιών μετά την υιοθέτηση του target model) και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι συμμετέχοντες θα εξαντλήσουν τα περιθώρια για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος.

Στην εξίσωση πάντως μπαίνει και η βιομηχανία καθώς με τα τιμολόγια που προσφέρει αυτή τη στιγμή για την υψηλή τάση η ΔΕΗ υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση των δεδομένων. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια της ΥΤ έχουν χωριστή χρέωση ρύπων και άρα επιβαρύνονται σημαντικά από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής όταν στη Μέση Τάση αλλά και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ το κόστος των CO2 είναι ενσωματωμένο. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; ότι με τιμές ΝΟΜΕ στα επίπεδα των 42 - 43 ευρώ η μεγαβατώρα, μπαίνουν στο παιχνίδι της προμήθειας μικρών καταναλωτών της Υψηλής Τάσης και άλλοι προμηθευτές. Εάν αντίθετα η τιμή εκτιναχθεί στα 47 ευρώ η μεγαβατώρα τότε τα τιμολόγια ΔΕΗ παραμένουν πιο ανταγωνιστικά. 

https://energypress.gr/news/apokleismoi-ekplixi-apo-ta-ayriana-nome-ote-kai-eunice-ektos-dimoprasias-sklirainei-i-epitirisi

Αρχειοθήκη ιστολογίου