Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

Διαδικασία κυρώσεων ξεκινάει η Κομισιόν για τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου παρά τη λήξη των 17.500 ωρών

Θοδωρής Παναγούλης
Άμεσα ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διαδικασία που προβλέπεται για την παραβίαση εκ μέρους της χώρας μας των περιβαλλοντικών όρων, σχετικά με τη συνέχεια λειτουργίας του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου, παρά το γεγονός ότι εδώ και περίπου 3 εβδομάδες έχουν εξαντληθεί οι 17.500 ώρες του καθεστώτος περιορισμένης διάρκειας.
Αυτό αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν που βρέθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, εξηγώντας μάλιστα ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση δεν έχει λάβει κανένα αίτημα παράτασης.

Πρέπει βεβαίως να τονιστεί ότι οι διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα αυτά είναι χρονοβόρες. Όπως χαρακτηριστικά λέει στο energypress, άνθρωπος με γνώση των διεργασιών, «αφού γίνει η πρώτη καταγγελία της Κομισιόν, θα περάσουν τουλάχιστον 2-3 μήνες με ανταλλαγές των πρώτων επιστολών, μετά η Ελλάδα θα προβάλει νέες αιτιάσεις, και η υπόθεση θα διαρκέσει συνολικά 1-2 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του Αμυνταίου, ενώ μπορεί να είναι έτοιμη και η Πτολεμαίδα V».
Άλλωστε σε αυτή την επιλογή, του να ροκανίσει δηλαδή το χρόνο μέχρι να προχωρήσει η περιβαλλοντική αναβάθμιση του Σταθμού, φαίνεται ότι έχει καταλήξει η κυβέρνηση για το Αμύνταιο. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει από τις 19 Νοεμβρίου οπότε και τελείωσε ο χρόνος ζωής του έως ότου ολοκληρωθεί η επένδυση για την αναβάθμισή του, ο Σταθμός θα λειτουργεί σε ένα ιδιότυπο «θολό» τοπίο που δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα διαρκέσει, καθώς η διαδικασία επιλογής από τη ΔΕΗ του βέλτιστου τρόπου αναβάθμισης του Αμυνταίου, δεν πρόκειται να ξεκινήσει παρά μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης των τριών μονάδων της σε Μεγαλόπολη και Μελίτη.
Στη κυβέρνηση δεν έχουν πολλές εναλλακτικές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κατέληξαν σε μια μάλλον "γκρίζα" λύση, με το σκεπτικό ότι διαφορετικά οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου και του Φιλώτα θα βρεθούν το φετινό χειμώνα χωρίς θέρμανση.
Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε τροποποίηση της ΚΥΑ του 2013, η οποία καθορίζει τα κριτήρια υπαγωγής λιγνιτικών μονάδων σε καθεστώς περιορισμένης διάρκειας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, «προκειμένου να εκλείψει κάθε αμφιβολία στην ερμηνεία του σχετικού κριτηρίου, οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπέγραψαν τροποποίηση της ΚΥΑ του 2013, αποσαφηνίζοντας ότι στην περίοδο λειτουργίας κάθε μονάδας προσμετράται και η δοκιμαστική λειτουργία».
Η πάγια θέση της ΔΕΗ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι με βάση την ΚΥΑ του 2013 οι μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο υπάγονται στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας 32.000 ωρών και όχι 17.500 ωρών.
Το 2016, μάλιστα, υπάρχει επιστολή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Ενέργειας προς την ΔΕΗ, που εγκρίνει, για 32.000 ώρες, τη λειτουργία τόσο του ΑΗΣ Καρδιάς όσο και του ΑΗΣ Αμυνταίου, με το αίτημα αυτό να τίθεται υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος
Είναι γνωστό ωστόσο ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος αρνήθηκε την παράταση των ωρών λειτουργίας των εν λόγω σταθμών. Εν γένει το ΥΠΕΝ γνωρίζει ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν εγκρίνει τα κατ’ επανάληψη ελληνικά αιτήματα για 32.000 ώρες, και άρα η συγκεκριμένη απόφαση αντίκειται στο κοινοτικό πλαίσιο. Ποντάρει επομένως στο να κερδίσει χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναβάθμισης.
Τι προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός για το Αμύνταιο
Σημειωτέον ότι η πρόβλεψη για τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο επιτρέπει, τόσο τη λειτουργία της μονάδας "Πτολεμαϊδα 5" που χτίζεται αυτή την περίοδο, όσο και την παραμονή σε λειτουργία του Αμύνταιου, μετά βεβαίως από περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σενάριο που περιλαμβάνεται στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό (ΕΣΕΚ), το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς λιγνίτη θα αγγίζει τα 2,7 GW, από τα οποία το 1,453 GW θα αντιστοιχεί σε υφιστάμενες μονάδες (Μεγαλόπολη V, Μελίτη Ι, Αγ. Δημήτριος ΙΙΙ, IV και V). Τα υπόλοιπα 660 MW θα προέλθουν από την Πτολεμαΐδα V, προβλέποντας επιπλέον 546 MW από τις δύο μονάδες του Αμυνταίου.
Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ έως το 2020 η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς θα μειωθεί στα 3,4 GW, έναντι 4,3 GW το 2016, ενώ το 2025 θα ανέλθει στα 3,5 GW, για να φτάσει τα 2,7 GW το 2030.
Σενάρια για την αναβάθμιση
Εν τω μεταξύ, το παλαιό σχέδιο του διαγωνισμού για τη μετοχική συμμετοχή στο Αμύνταιο, ετοιμάζεται να επαναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ ως την κατάλληλη λύση για τη περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού, έτσι ώστε «κανονικά και με το νόμο» να συνεχίσει τη λειτουργία του.
Σε αυτή την κατεύθυνση, προτίθεται να ξεκινήσει συζητήσεις με όλες τις μέχρι σήμερα ενδιαφερόμενες πλευρές για την μετοχική τους είσοδο στο σταθμό, προκειμένου αμέσως μετά να προχωρήσει σε προκήρυξη, με βάση την οποία θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός.
Κύκλοι της ΔΕΗ, εξηγούν ότι μετά και την αποσαφήνιση πως το Αμύνταιο χωρά στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό ως το 2030, η επιχείρηση θα θέσει στους ενδιαφερόμενους τις σκέψεις της, και αμέσως μετά θα καταρτίσει μια προκήρυξη, βάσει της οποίας θα γίνει ο διαγωνισμός.
Η επιχείρηση θα συνεταιριστεί με το νικητή του διαγωνισμού, με πιθανότερο σενάριο να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στο σχήμα. Τα ακριβή ποσοστά θα αποφασιστούν αφού πρώτα προηγηθεί αξιολόγηση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και της τεχνογνωσίας από ένα ανεξάρτητο οίκο.
Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις για συμμετοχή στο project περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης του Αμυνταίου έχουν καταθέσει η Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το σχήμα Κοπελούζου- κινεζικής Shenhua και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

 https://energypress.gr/news/diadikasia-kyroseon-xekinaei-i-komision-gia-ti-synehisi-leitoyrgias-toy-ais-amyntaioy-para-ti


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου