Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΔΔΗΕ: Εξελίξεις, νέα δεδομένα & προσλήψεις


 



Γράφει ο Κώστας Μασούρας
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα, διανύει μία περίοδο ραγδαίων και έντονων αλλαγών. Η αγορά ενέργειας βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη μεταβατική της περίοδο.
Ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ είναι καθοριστικός, καλείται να λειτουργήσει σε ένα δύσκολο περιβάλλον με διαρκώς αυξανόμενες  απαιτήσεις, νέους ρόλους που απαιτούνται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο στην αγορά ενέργειας (ενεργειακές κοινότητες, αποκεντρωμένη παραγωγή, ηλεκτροκίνηση, έξυπνα δίκτυα κ.ά.). 
Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά  τα απαραίτητα στρατηγικά έργα υποδομών.
Επίσης, στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού τα δεδομένα  έχουν αλλάξει ραγδαία μετά την υπογραφή της ΣΣΕ, και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, έχοντας δημιουργήσει κύμα ομαδικών αποχωρήσεων.
Αποτέλεσμα, άξιοι και πολύπειροι συνάδελφοι φεύγουν χωρίς να φροντίσει η υπηρεσία να τους αντικαταστήσει. Έτσι χάνεται πολύτιμη τεχνογνωσία, εξαιρετικά χρήσιμη για τις νέες γενιές των εργαζομένων που θα έρθουν να εργαστούν στην Εταιρεία.


Ο Όμιλος ΔΕΗ υπήρξε για πολλά χρόνια συνώνυμο από κάθε άποψη μιας από τις υψηλότερες ποιοτικές επαγγελματικές ομάδες και σίγουρα αυτό έχουμε ευθύνη να το συνεχίσουμε.
Όλοι οι σύγχρονοι διαχειριστές των δικτύων Διανομής  οφείλουν να είναι στελεχωμένοι με δικό τους μόνιμο προσωπικό καλά εκπαιδευμένο και καλοπληρωμένο, με ισχυρή εταιρική κουλτούρα και αποτελεσματικότητα.
Θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη δυνατότητα βελτίωσης του επιπέδου των μισθολογικών απολαβών.
Τις βασικές δραστηριότητες να τις εκτελεί ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ  και όχι να τις παραχωρεί σε εργολάβους με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα. Δεν επιτρέπεται, βασικές εργασίες και δραστηριότητες που ανήκουν στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων μας (οι λεγόμενες core αρμοδιότητες),που και ο ίδιος ο ενεργειακός νόμος (4001/2011) παραχωρεί αποκλειστικά στον ΔΕΔΔΗΕ, να δίνονται σε Τρίτους από εμάς τους ίδιους, που πέραν όλων των άλλων, αποτελεί και μια  ανώφελη παραχώρηση της τεχνογνωσίας μας, γεγονός που μπορεί να καταστεί μελλοντικά βλαπτικό για την εταιρεία μας.
Για αυτό οφείλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κος Γιώργος Σταθάκης να μεριμνήσει άμεσα  ώστε να εξαιρεθούμε από τον περιορισμό των προσλήψεων και να προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός για την κάλυψη και των νέων αναγκών. Διαφορετικά το «έγκλημα» θα είναι αναπόφευκτο.
  
Κωνσταντίνος Μασούρας                                               
Εκπρόσωπος Εργαζομένων Δ.Σ ΔΕΔΔΗΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου