Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Παναγιωτάκης: Επενδύσεις στις ΑΠΕ μέσω συνεργασιών με αμερικανικό και ελληνικό όμιλο

www.energypress.gr
Συζητήσεις με αμερικανικό όμιλο στον τομέα των ΑΠΕ για να αναζητηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας είχε σήμερα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ο  πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ενώ προανήγγειλε συμφωνία συνεργασίας με ελληνικό όμιλο στα αιολικά μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου (Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία στο τέλος του κειμένου στα "Συνοδευτικά Αρχεία").
Ο ίδιος τόνισε ότι η ΔΕΗ πρόκειται να μετατραπεί σε "πράσινη" εταιρεία μέσω επενδύσεων όπως το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 μεγαβάτ στα εξαντλημένα ορυχεία της Πτολεμαΐδας. Μέσω των επενδύσεων στις ΑΠΕ και της απόσυρσης και πώλησης λιγνιτικών μονάδων, η επιχείρηση πρόκειται να περιορίσει τις εκπομπές CO2 κατά 57% ως το 2022, όπως υπογράμμισε.

Χαρακτηριστικό της νέας έμφασης που δίνει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή επιπλέον φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 150 μεγαβάτ, αν και ο κ. Παναγιωτάκης δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως, στόχος της επιχείρησης είναι η εγκατάσταση 2 γιγαβάτ ΑΠΕ ως το 2030 ώστε να γίνει πρώτη στην αγορά φ/β και γεωθερμίας και τρίτη στην αγορά αιολικών.
Θετικό στοιχείο στην παραπάνω προσπάθεια, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, είναι ότι υπάρχει χρηματόδοτηση σε αντίθεση με ότι ισχύει για τη συμβατική παραγωγή.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπενθύμισε ότι ήταν από τις πρώτες εταιρείες διεθνώς που ασχολήθηκε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωστόσο μια σειρά από λάθη συνετέλεσαν ώστε να έχει σήμερα χαμηλό μερίδιο στην αγορά. Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και προχώρα το στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη 2 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030.
Μέχρι το 2020 η εταιρεία θα αναπτύξει 600 ME ανανεώσιμων που θα προσθέσουν €85 εκατ. λειτουργική κερδοφορία ετησίως. Μεταξύ των έργων που προχωρά ή έχει υλοποιήσει η ΔΕΗ περιλαμβάνεται η ανακαίνιση 10 παλιών αιολικών πάρκων και ενός μικρού υδροηλεκτρικού, ενώ προχωρά η προκήρυξη για το αιολικό στην Άνδρο καθώς και η προκήρυξη για το μεγάλο έργο στην Ροδόπη. Η εταιρεία επίσης θα επιδιώξει ισχυρή παρουσία στην επόμενη δημοπρασία της ΡΑΕ ενώ παράλληλα ο κ Παναγιωτακης προανήγγειλε την σύναψη συμφωνίας με ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ. Παράλληλα η ΔΕΗ προχωρά τα ολοκληρωμένα σχέδια σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για την γεωθερμία.

Συνοδευτικά αρχεία

Αρχειοθήκη ιστολογίου