Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών οι διεθνείς διασυνδέσεις του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών οι διεθνείς διασυνδέσεις του ελληνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Η χώρα μας δεν πληροί κανέναν από τους δείκτες μέτρησης του υφιστάμενου επιπέδου διασυνδεσιμότητας
Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται ο ΑΔΜΗΕ να παρουσιάσει το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας.
Ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι καθοριστικός τόσο για την ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα πάρει τη νέα της μορφή από τον Ιούνιο του 2020 με την εφαρμογή του Target Model, όσο και για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Οι δυο αυτοί στόχοι έχουν τεθεί στο επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν με την έκδοση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμικότητα των διασυνδέσεων ηλ. ενέργειας

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι οι διασυνδέσεις της χώρας σήμερα είναι εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ο ΑΔΜΗΕ αναθεωρεί τη στρατηγική του, όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος του Διαχειριστή Γιάννης Μάργαρης μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο.
Σήμερα το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ συνδέεται με το ευρωπαϊκό, μέσω γραμμών μεταφοράς με τα συστήματα της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και μέσω της υποθαλάσσιας διασύνδεσης με την Ιταλία.
Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι διασυνδέσεις του ελληνικού δικτύου είναι εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών.
Συγκεκριμένα Επιτροπή Ειδικών (Commission Expert Group on electricity interconnection targets) που έχει μελετήσει το επίπεδο των διασυνδέσεων των χωρών μελών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πληροί κανέναν από τους δείκτες μέτρησης του υφιστάμενου επιπέδου διασυνδεσιμότητας.
Οι δείκτες μέτρησης είναι οι εξής:
   • Διαφορά τιμής στην αγορά χονδρικής που υπερβαίνει ένα ενδεικτικό κατώτατο όριο των 2 ευρώ /MWh μεταξύ κρατών μελών, περιφερειών ή ζωνών προσφοράς
   • Ονομαστική δυναμικότητα μεταφοράς των γραμμών διασύνδεσης κάτω του 30% του φορτίου αιχμής.
   • Ονομαστική δυναμικότητα μεταφοράς των γραμμών διασύνδεσης κάτω του 30% της εγκατεστημένης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
Πέραν αυτού όμως ο νέος Κανονισμός για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της δράσης για το κλίμα (Regulation on the governance of the energy union and climate action) επισημαίνει ότι στα ενοποιημένα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που θα καλύψουν την πρώτη περίοδο από το 2021 έως το 2030 θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιδιώξεις που αφορούν μεταξύ άλλων στη δυναμικότητα των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαραίτητη η αναβάθμιση της δυναμικότητας

Στο πλαίσιο αυτό, το επίπεδο διασυνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο θα πρέπει να αποσκοπούν τα κράτη μέλη έως το 2030, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την επιδίωξη επιπέδου διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 15 %.
Οι υφιστάμενες διασυνδέσεις της χώρας απέχουν πολύ από τις προδιαγραφές που θέτει ο Κανονισμός, ενώ μάλιστα η διασύνδεση με την Ιταλία είναι παλαιάς τεχνολογίας και παρουσιάζει διαρκή προβλήματα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι για να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση της απελευθερωμένης αγοράς, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και η ΡΑΕ θα πρέπει, σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, να προωθήσουν την αναβάθμιση της δυναμικότητας των υφιστάμενων διασυνδέσεων και να εντάξουν αντίστοιχα έργα στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

 www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου