Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και απελευθέρωση αμοιβών και για τον ΔΕΔΔΗΕ - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Την επέκταση του νέου καθεστώτος προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, όπως επίσης της ευελιξίας στην πολιτική αμοιβών και των προμηθειών, και στις θυγατρικές της ΔΕΗ, δηλαδή στον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθιερώνει το νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Στην ίδια λογική που κρίνεται απαραίτητο η μητρική ΔΕΗ να απογαλακτιστεί από τις διαδικασίες του Δημοσίου, και να ενσωματώσει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έτσι προβλέπεται να λειτουργούν και οι θυγατρικές της.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όπως ακριβώς η ΔΕΗ, έτσι και ο ΔΕΔΔΗΕ, θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό εκτός ΑΣΕΠ, τηρώντας τα κριτήρια του ανωτάτου συμβουλίου, καθώς επίσης να επιλέγει στελέχη της αγοράς με αμοιβές ιδιωτικού τομέα, και να παρακάμπτει τα εμπόδια των δημοσίων συμβάσεων για προμήθεια υλικών και υπηρεσιών.
Σαν δικλείδες ασφαλείας για όλα τα παραπάνω, εισάγονται αυστηρότερες αρχές εταιρικής δικυβέρνησης, και ενισχύεται ο εποπτικός ρόλος των εσωτερικών επιτροπών του ομίλου ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, το νομοσχέδιο προβλέπει για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, ότι :
  1. Η επιχείρηση μπορεί να προσλαμβάνει εργαζόμενους εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με παρόμοια κριτήρια σαν αυτά του ανωτάτου συμβουλίου (επίπεδο εκπαίδευσης, πιστοποιημένες γνώσεις, οικογενειακή κατάσταση, κλπ), βάσει των οποίων θα βγαίνει και η τελική μοριοδότηση. Το ΑΣΕΠ θα ελέγχει τους πίνακες κατάταξης όταν αυτοί θα ανακοινώνονται, ωστόσο μέχρι εκείνη την στιγμή την διαδικασία θα την τρέχει η ΔΕΗ για να κερδίσει χρόνο.
  2. Η επιχείρηση μπορεί να προσλαμβάνει από την αγορά ένα περιορισμένο αριθμό στελεχών (θα καθοριστεί), με αμοιβές ιδιωτικού τομέα και με ειδικές συμβάσεις. Το θέμα θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, προτού γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
  3. Καθιερώνεται ευελιξία στις προμήθειες, κάτω όμως από τον έλεγχο της επιτροπής προμηθειών που ναι μεν υπάρχει, ωστόσο πρόκειται να ενισχυθεί.
  4. Εισάγονται αρχες καλής εταιρικής διακυβέρνησης, δηλαδή ενισχύονται κάποιες επιτροπές εποπτικού χαρακτήρα, στα πλαίσια των βέλτιστων διεθνών πρακτικών με βάση την εμπειρία αντίστοιχων επιχειρήσεων του εξωτερικού.  
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, το νομοσχέδιο δεν θα προβλέπει το τι μέλλει γενέσθαι με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς το μοντέλο και οι διαδικασίες, θα αποφασιστούν στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Business Plan της ΔΕΗ, το οποίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο μέσα στο Δεκέμβριο.
Συστήνεται νέα εταιρεία με τα διεθνή projects της ΔΕΠΑ
Στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, έχει κλειδώσει το σπάσιμο στα δύο, δηλαδή σε μια εταιρεία Εμπορίας και σε μια εταιρεία Δικτύων, και η εν συνεχεία πώληση του συνολικού ποσοστού του Δημοσίου σε αυτές, ήτοι και του 65%. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ.
Επίσης τα διεθνή projects, αποσχίζονται από την σημερινή ΔΕΠΑ και εντάσσονται σε μια νέα, αυτόνομη εταιρεία που θα ανήκει στο Δημόσιο. Ως διεθνή projects νοούνται τόσο οι συμμετοχές στους αγωγούς IGB και Poseidon, όσο επίσης τα μνημόνια συνεργασίας, και οι συμφωνίες, όπως αυτή για την συμμετοχή της εταιρείας στον πλωτό σταθμό FSRU της Αλεξανδρούπολης. Υπό αυτή την έννοια, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πιθανή μελλοντική συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο FSRU, θα ενταχθεί και αυτή στην νέα εταιρεία του Δημοσίου. 
Ενα ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τους υφιστάμενους μόνιμους και εργολαβικούς εργαζόμενους της ΔΕΠΑ. Σε αυτή την φάση δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο κάποια πρόβλεψη. Συνεπώς είναι άγνωστο πως θα λυθούν τα εργασιακά θέματα τα οποία, σημειωτέον, είχαν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις τους εργαζομενους κατά την προηγούμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της εταιρείας επί ΣΥΡΙΖΑ.



 https://energypress.gr/news/proslipseis-ektos-asep-kai-apeleytherosi-amoivon-kai-gia-ton-deddie-ti-provlepei-nomoshedio-gia

Αρχειοθήκη ιστολογίου