Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Απελευθέρωση μισθών και προμηθειών φέρνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ – Συντάσσονται οι διατάξεις

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το περιβόητο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αποδεσμεύει τη δημόσια εταιρία από τον εναγκαλισμό του δημοσίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο βρίσκεται στη διαδικασία της σύνταξης και της τελευταίας ανταλλαγής παρατηρήσεων ανάμεσα στο ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ.
Πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της δημόσιας εταιρίας να έχει εισηγηθεί στο υπουργείο την άρση εμποδίων ώστε να μπορεί να ανταγωνίζεται τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος αλλά και να διαμορφώνει τα κατάλληλα κίνητρα για την πρόσληψη στελεχών από την αγορά με αμοιβές στα επίπεδα της αγοράς.

Ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ είναι στη διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια υλικών και άλλων υπηρεσιών. Με τις αλλαγές του νόμου η εταιρία θα έχει τη δυνατότητα σε ανταγωνιστικές της δραστηριότητες να αναζητά προμηθευτές στα πρότυπα της ιδιωτικής οικονομίας. Δηλαδή, για παράδειγμα όταν θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό της ΡΑΕ για τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ θα της επιτρέπεται η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών από κατασκευαστές ανεμογεννητριών ή πάνελ φωτοβολταϊκών χωρίς να περνούν μέσα από το εθνικό σύστημα δημόσιων διαγωνισμών. 
Με τις τρέχουσες διαδικασίες, ο ανταγωνισμός είχε τη δυνατότητα να πληροφορείται τις προσφορές που συγκέντρωνε η ΔΕΗ και έτσι ιδιωτικές εταιρίες παραγωγοί ΑΠΕ να κάνουν προτάσεις στη ΡΑΕ που να ναρκοθετούν εκείνες της δημόσιας εταιρίας. Το αποτέλεσμα είναι η δημόσια επιχείρηση να χάνει έργα πράσινης ενέργειας.
Άλλο ένα εμπόδιο που θα αρθεί με το νομοσχέδιο είναι και οι μισθολογικοί περιορισμοί σε διοικητικά στελέχη και μισθολογικά κλιμάκια της εταιρίας. Σχετικές εισηγήσεις έχει κάνει η νέα διοίκηση της εταιρίας στο υπουργείο ΠΕΝ, το οποίο δεν αποκλείεται να νομοθετήσει σχετικώς. Με τον τρόπο αυτό καθώς και με την εξαίρεση των προσλήψεων μέσω της διαδικασίας ΑΣΕΠ η ΔΕΗ θα επιδιώξει να βρει το κατάλληλο προσωπικό για την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού της και για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας.  


energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου