Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Διασφαλισμένη η επάρκεια ισχύος μέχρι να αρθεί η αναστολή λειτουργίας της Μεγαλόπολης 3 και 4

Διασφαλισμένη η επάρκεια ισχύος μέχρι να αρθεί η αναστολή λειτουργίας της Μεγαλόπολης 3 και 4
Η τρίτη μονάδα «έσβησε» από χθες το βράδυ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τον τέταρτο σταθμό σε λίγα 24ωρα
Προληπτικά μέτρα που διασφαλίζουν την επάρκεια ισχύος του συστήματος χωρίς την προσωρινή λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων 3 και 4 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, δρομολογήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν και έγινε γνωστό πως το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τις αποφάσεις ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων των λιγνιτικών ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α και Μεγαλόπολης Β.  
Έτσι, τουλάχιστον για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, προβλέπεται πως το πρόσκαιρο «σβήσιμο» των δύο μονάδων δεν θα προκαλέσει πρόβλημα με την ασφάλεια της τροφοδοσίας, ενώ δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις τιμές της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Κι αυτό παρόλο που η Μεγαλόπολη 3 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ήδη από χθες, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί σε λίγα 24ωρα και με την τέταρτη μονάδα στη Μεγαλόπολη.
Την ίδια στιγμή, παράγοντες με γνώση του προβλήματος επισημαίνουν πως η αποκατάσταση της λειτουργίας των δύο μονάδων εναπόκειται αποκλειστικά στο ΥΠΕΝ, καθώς το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνο με την έκδοση νέας ΑΕΠΟ.
Όπως συμπληρώνουν, το υπουργείο έχει τη δυνατότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποσοβήσει τον όποιο κίνδυνο από τυχόν παρατεταμένο «σβήσιμο» των δύο μονάδων.
Πάντως, από το ΥΠΕΝ δεν έχει υπάρξει προς ώρας κάποια αντίδραση για το θέμα.

Απαραίτητη η εκπόνηση νέας ΜΠΕ

Με τις αποφάσεις 1606/2019 και 1607/2019, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τις αποφάσεις ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων των λιγνιτικών ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α και Μεγαλόπολης Β.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι ακυρωθείσες αποφάσεις είχαν ανανεωθεί χωρίς την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μάλιστα αφού είχαν παρέλθει επτά χρόνια από τη λήξη ισχύος των προηγούμενων.
Και οι δυο λιγνιτικοί σταθμοί εκπέμπουν υψηλότερα από τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ όρια διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου, γεγονός που οι ακυρωθείσες αποφάσεις επέτρεπαν.
Για την επικείμενη παύση λειτουργίας των δύο σταθμών, παρενέβη χθες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης, ο οποίος με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα επέρριψε ευθύνες στο ΥΠΕΝ, με δεδομένο ότι το υπουργείο γνωρίζει το πρόβλημα εδώ και μήνες και καθυστερεί την έκδοση νέας ΑΕΠΟ.
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ΑΕΠΟ του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, αν δεν ανανεωθεί κι αυτή άμεση από το ΥΠΕΝ, αφού τόσο η ΓΕΝΟΠ με τα σωματεία-μέλη της όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τους ενεργειακούς δήμους έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, προκειμένου να αποτρέψουν την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου