Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Γεμίζουν τα ταμεία της ΔΕΗ με το νέο πρόγραμμα διακανονισμών χρεών

Κωνσταντίνος Φιλίππου
Μία απροσδόκητη πηγή εσόδων άνοιξε για τη ΔΕΗ το νέο πρόγραμμα διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις 8 και τις 9 Ιουνίου οπότε και ενεργοποιήθηκε και η τηλεφωνική δυνατότητα ρύθμισης απλήρωτων λογαριασμών έγιναν 5.000 διακανονισμοί. Από αυτούς οι 2.000 ήταν οι τηλεφωνικές. Οι υπόλοιπες κλείστηκαν με επισκέψεις οφειλετών στα καταστήματα της επιχείρησης.
Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, και στελέχη της εταιρίας εκτιμούν πως οι οφειλέτες κινητοποιήθηκαν μετά τη μείωση των προκαταβολών έναντι των συνολικών χρεών που θα πρέπει να πληρώσουν προκειμένου να υπαχθούν στη ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 2,7 δις ευρώ και με τον διακανονισμό που δείχνει να προσελκύει, μέχρι στιγμής, τους οφειλέτες, η επιχείρηση πετυχαίνει να ενισχύει τις ταμειακές της ροές.
Κάτι που θα συμβεί μόλις ψηφιστεί και το πολυνομοσχέδιο με την απόδοση των παλιών οφειλών από ΥΚΩ που παρείχε η εταιρία την περίοδο 2007-2011. Το ποσό αυτό εκτιμάται στα 200 εκ. ευρώ και θα το δώσει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Η δημόσια εταιρία με το πακέτο των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση δείχνει να γεμίζει τα ταμεία της και έτσι δημιουργούνται θετικές προσδοκίες.
Έχει προηγηθεί και η αύξηση των τιμολογίων ρεύματος που θα της προσδώσει έσοδα άνω των 500 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ μπροστά της η εταιρία έχει και την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία συνολικά μπορεί να της παράσχει χρηματοδότηση της τάξης των 400 εκ. ευρώ.
Φυσικά, αυτές οι ενέσεις ρευστότητας δεν αρκούν σε μόνιμη βάση για τη ΔΕΗ και το μέγεθος της. Απαιτείται η εκπόνηση του επιχειρησιακού πλάνου η οποία και θα υποδείξει τις εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρίας για την άντληση μονίμων εσόδων. 



Αρχειοθήκη ιστολογίου