Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

ΔΕΗ: Εκκινεί στις 3 Δεκεμβρίου το market test για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης κι επίσημα μπαίνει ο ΔΕΔΔΗΕ με τη ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να εκκινεί στις 3 Δεκεμβρίου το market test που θα διερευνήσει το ενδιαφέρον επενδυτών για το 49%.

Την άτυπη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα τρέξει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, η Goldman Sachs έχοντας, σύμφωνα με πηγές, μία λίστα Ευρωπαίων Διαχειριστών αλλά και funds που επενδύουν στα δίκτυα διανομής ενέργειας.

Η διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε την 3η Δεκεμβρίου, μία μέρα μετά την Investors Day,  επιδιώκοντας να καρπωθεί το θετικό κλίμα, όπως προσδοκά, που θα εισπράξει στις 2 του μηνός με την παρουσίαση του επιχειρησιακού της σχεδίου για την περίοδο 2021-2023. Πλήθος επενδυτών και αναλυτών θα

παρακολουθήσουν διαδικτυακά την παρουσίαση του και η δημόσια εταιρία εκτιμά ότι θα μεταφερθούν με θετικό τρόπο τα αναπτυξιακά της πλάνα.

Το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 και η προσδοκία είναι να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ, συνεχίζει τις προσπάθειες της για ενίσχυση της ρευστότητας της και ιδίως μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον με αβεβαιότητες στο μέλλον, εξαιτίας του Covid-19.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το κλείσιμο της συναλλαγής του πρώτου πακέτου τιτλοποίησης από όπου η δημόσια εταιρία άντλησε 150 εκ. ευρώ εκ των 200 εκ., έρχεται και το δεύτερο πακέτο.

Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η εταιρία θα έχει υπογράψει τη συμφωνία με την PIMCO και θα χει κλείσει τη συναλλαγή για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών. Το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 300 εκ. ευρώ. Η ΔΕΗ θα αντλήσει σε πρώτη φάση 200 εκ. ευρώ.

Η διαδικασία της τιτλοποίησης είναι ουσιαστικά μία γραμμή χρηματοδότησης ανακυκλούμενη. Όσο η δημόσια εταιρία θα τιτλοποιεί περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο θα μπορεί να πετυχαίνει μεγαλύτερες εκταμιεύσεις ποσών. 

 

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου