Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Με θετικό τρίτο τρίμηνο και αναβαθμισμένο Business Plan πάει αρχές Δεκεμβρίου η ΔΕΗ στο διαδικτυακό «Investor Day»

 

Γιώργος Φιντικάκης

Καινούργια επιχειρηματικά «ανοίγματα», μαζί με τα καλά νέα ενός ακόμη κερδοφόρου τριμήνου, του τέταρτου κατά σειρά, είναι οι ειδήσεις που επιφυλάσσει το επόμενο 20ήμερο στους αναλυτές η ΔΕΗ.

Αρχές Δεκεμβρίου, ελάχιστες ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η επιχείρηση διοργανώνει το Investor Day. Δηλαδή την εξ αναβολής επενδυτική ημέρα - η προγραμματισμένη για τον Μάρτιο στο Λονδίνο είχε πέσει «θύμα» του κορονοϊού- όπου παρουσία δεκάδων ελλήνων και ξένων αναλυτών, η ΔΕΗ πρόκειται να κάνει τα «αποκαλυπτήρια» του επικαιροποιημένου της Business Plan για την περίοδο 2021-2023.

Ενός τριετούς επιχειρησιακού σχεδίου, που όχι μόνο θα διαπνέεται από μεγαλύτερη «αυτοπεποίθηση» έναντι του περυσινού, όταν η επιχείρηση είχε μόλις κατορθώσει να βγάλει την μύτη έξω από το νερό κατά δήλωση Κ.Χατζηδάκη, αλλά θα συνοδεύεται και από ειδήσεις. Αντί για τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές και στρατηγικές του πλάνου του Δεκεμβρίου 2019, το καινούργιο θα παραθέτει πιο συγκεκριμένους και φιλόδοξους στόχους τριετίας και συγκεκριμένα: Στις ΑΠΕ με στόχο ένα μερίδιο 15%-20% και ισχύ άνω του 1 γιγαβάτ, στα δίκτυα την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που ξεκινά εντός Δεκεμβρίου, μαζί με νέα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ηλεκτροκίνηση, την εμπορική πολιτική, χωρίς να αποκλείεται - αναλόγως κάποιων εξελίξεων- να αφήνει ανοικτό παράθυρο και για ταχύτερο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων σε σχέση με το προγραμματισμένο.

Ειδήσεις, των οποίων θα έχουν προηγηθεί μερικές ημέρες πριν την επενδυτική ημέρα, τα αποτελέσματα εννεαμήνου. Ανακοινώνονται την 1η Δεκεμβρίου και θα καταγράφουν για 4ο συνεχόμενο τρίμηνο θετικά λειτουργικά κέρδη. Στην ουσία η επιλογή ημερομηνίας για το Investor Day έχει γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αυτό να διεξαχθεί μεταξύ τριών πολύ θετικών νέων για την επιχείρηση. Θα έχουν προηγηθεί η ανακοίνωση για τα πρώτα έσοδα 150 εκατ. ευρώ από την τιτλοποίηση που αναμένεται πολύ σύντομα, όπως επίσης τα αυξημένα EBITDA για ένα ακόμη τρίμηνο, ενώ αμέσως μετά θα πάρει μπροστά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, αφού κάπου στα μέσα Δεκεμβρίου, ίσως και νωρίτερα, πρόκειται να ξεκινήσει το market test.

Εκτός όμως των παραπάνω, η ΔΕΗ θα επιφυλάσσει σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress στους αναλυτές και κάποιες εντελώς «φρέσκες» ειδήσεις που σε αυτή την φάση βρίσκονται υπό επεξεργασία.

«Πρόγευση» δόθηκε κατά την παρουσίαση στις 5 Οκτωβρίου της νέας της εταιρικής εικόνας, παρουσία του πρωθυπουργού, όταν και είχαν ανακοινωθεί η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων της, καινούργια ψηφιακά προϊόντα myHome, μαζί με ένα πακέτο μέτρων και εκπτώσεων λόγω της πανδημίας. Σε ένα περίπου εικοσαήμερο από σήμερα θα ανακοινωθεί το «κυρίως πιάτο» το οποίο θα περιλαμβάνει : 

  • Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.
  • Στρατηγική για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συν δικαιωμάτων μειοψηφίας, η οποία θα πάρει μπροστά τον Δεκέμβριο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το α’ τρίμηνο του 2021. Τίμημα που θα μπορούσε να κινηθεί κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
  • Καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες εμπορικής πολιτικής, όπως για την συντήρηση- επισκευή κατοικιών σε συνεργασία με ιδιώτες.
  • Διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές, αρχικού προϋπολογισμού 850 εκατ ευρώ, μια επένδυση η οποία λέγεται ότι θα μπει στην λίστα των υπό εξέταση χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Συνεργασίες με ιδιώτες στην ηλεκτροκίνηση για την δημιουργία τουλάχιστον 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.
  • Επιδιωκόμενη περαιτέρω μείωση του προσωπικού και οι μετακινήσεις από μονάδες που κλείνουν σε άλλες, μια διαδικασία που γίνεται πλέον με κριτήρια μοριοδότησης. Κριτήρια που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στο Αμύνταιο, όταν και έπαυσε τον περασμένο Μάιο την λειτουργία του. Στο εξάμηνο πάντως η εταιρεία έγραψε μείωση εξόδων προσωπικού 10% η οποία και πρόκειται να συνεχιστεί.
  •  energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου