Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Σδούκου: Θέμα ημερών ο νέος Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού - Πράσινο φως για το ηλεκτρονικό one-stop shop αδειοδότησης των ΑΠΕ

 

Ο Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και Ειδικών Έργων βρίσκεται πλέον στο στάδιο των τελικών υπογραφών και αναμένεται να εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ Α. Σδούκου, κατά την παρουσίαση του νέου πληροφοριακού συστήματος της ΡΑΕ για τις βεβαιώσεις παραγωγού.

Σύμφωνα με την ίδια, η έκδοση του κανονισμού θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του πρώτου Κύκλου υποβολής αιτημάτων υπό το νέο αδειοδοτικό καθεστώς, ο οποίος θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα 1-10 Δεκεμβρίου. Στον εν λόγω κανονισμό έχουν ενσωματωθεί τα περισσότερα σχόλια που υποβλήθηκαν από την αγορά.

Επιπλέον, η κα Σδούκου υπογράμμισε ότι έχει γίνει περαιτέρω εξειδίκευση για μία σειρά από επιμέρους ζητήματα, όπως για την επίλυση των εδαφικών επικαλύψεων, με συγκεκριμένα κριτήρια και κύριο γνώμονα τη διευθέτηση και όχι την απόρριψη των έργων. Εξειδίκευση έχει γίνει και στην προστασία της ιδιοκτησίας και το δικαίωμα τεκμηρίωσης νόμιμης κατοχής της έκτασης, καθώς και στην αξιολόγηση της οικονομικής επάρκειας των επενδυτών στην περίπτωση των ειδικών έργων. Αντίστοιχα, υπάρχουν διαδικασίες για το repowering, καθώς και για την ενημέρωση από τους επενδυτές ως προς την πρόοδο των έργων τους.

Σύμφωνα με τη γ.γ. του ΥΠΕΝ, το νέο πληροφοριακό σύστημα θα αποτελέσει ένα εύχρηστο εργαλείο φιλικό προς τους επενδυτές και είναι το αποτέλεσμα επίπονης εργασίας.

Η κα Σδούκου ανέφερε επίσης ότι σήμερα εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση για το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ, και το οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας ως μία ενιαία «ομπρέλα» που θα καλύπτει το σύνολο των αδειοδοτικών διαδικασιών για τα έργα ΑΠΕ. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα, η εν λόγω πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα ηλεκτρονικό one-stop shop, καλύπτοντας την αδειοδοτική διαδικασία των σχετικών επενδύσεων από το πρώτο στάδιο, μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων.

Το one stop-shop θα δίνει σε κάθε υποψήφιο έργο μία μοναδική «ταυτότητα», η οποία μεταξύ άλλων θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας. Επομένως, θα μπορεί να υπάρχει εικόνα ανά πάσα στιγμή για το ποια έργα βρίσκονται σε κάθε στάδιο αδειοδότησης.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προχωρά σε περαιτέρω απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης με μείωση των δικαιολογητικών και κατάργηση διαδικασιών ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συνεννόηση με το ΓΕΕΘΑ για την αδειοδότηση των μονάδων.

Αρχειοθήκη ιστολογίου