Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Μικρή μεσοσταθμική μείωση στα τιμολόγια ρεύματος για οικιακές καταναλώσεις

 

Θοδωρής Παναγούλης

Συνεχίστηκε και το Σεπτέμβριο η μείωση στα τιμολόγια ρεύματος που χρεώνουν οι προμηθευτές, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού που υπάρχει στην αγορά. Αυτό προκύπτει από τον Δείκτη Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Σεπτεμβρίου που υπολογίζει η ιστοσελίδα  σύγκρισης τιμών allazorevma.gr, σύμφωνα με την οποία καταγράφεται το Σεπτέμβριο μικρή πτώση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Αυγούστου.

O Δείκτης αφορά οικιακές καταναλώσεις (χρησιμοποιώντας ως αναφορά την κατανάλωση 3,750 ημερήσιες κιλοβατώρες τον χρόνο) και συνοψίζει τις τιμές της αγοράς, όπως αυτές υπολογίζονται από τον αλγόριθμο της ιστοσελίδας,  σταθμισμένες με τα μερίδια αγοράς των παρόχων.

Τα αποτελέσματα: Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Χρεώσεων τον Σεπτέμβριο έπεσε από 95,48 ευρώ την μεγαβατώρα σε 93,07 ευρώ την μεγαβατώρα (περίπου 2,4%).

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις δεν μεταβλήθηκαν, οπότε ο Συνολικός Δείκτης Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές,  περιλαμβανομένου  του ΦΠΑ μειώθηκε από 160,19 σε 157,64 ευρώ την μεγαβατώρα.  Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 68,91 έως 96,91 με μέσο όρο τα 76,00 ευρώ την μεγαβατώρα (στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).

Στη χονδρική αγορά είχαμε σταθερή σχεδόν τιμή σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήτοι 46,62 ευρώ/μεγαβατώρα.  Τα περιθώρια όλων των παρόχων (συμπεριλαμβανόμενης της ΔΕΗ) μειώθηκαν ελαφρά. Το μέσο μικτό περιθώριο των εναλλακτικών έμεινε σταθερό στο επίπεδο των 30 ευρώ την μεγαβατώρα.

Η πτώση του Δείκτη λιανικών τιμών οφείλεται στην σημαντική, σε σχέση με προηγούμενους μήνες πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ. Αν συνεχιστεί η πτώση του μεριδίου της ΔΕΗ, αυτό θα αντισταθμίσει στον Δείκτη την αύξηση των τιμών των εναλλακτικών παρόχων λόγω της επίδρασης των ρητρών οριακής τιμής στους επόμενους μήνες που περιμένουμε να  γενικευθεί.  


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου