Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Οι λογαριασμοί «ψιλά γράμματα» που εκτινάσσουν το κόστος της χονδρεμπορικής

 

Χρήστος Στεφάνου

Σημαντική επιβάρυνση για το κόστος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος προκύπτει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκκαθάρισης του ΑΔΜΗΕ από τους 3 Uplift λογαριασμούς. Συγκεκριμένα κατά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του Target Model το συνολικό κόστος των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων ανέρχεται 8,55 ευρώ/μεγαβατώρα ποσό που έρχεται να προστεθεί στο κόστος της τιμής της αγοράς. 

Ποιοι είναι οι τρεις λογαριασμοί προσαυξήσεων και ποιο είναι συγκεκριμένα το κόστος τους;

Ο Λογαριασμός προσαυξήσεων Απωλειών ΕΣΜΗΕ ΛΠ – 1 χρησιμοποιείται για τον επιμερισμό του κόστους των Απωλειών ΕΣΜΗΕ σε προμηθευτές ανάλογα με την ενέργεια που καταναλώνουν την εν λόγω περίοδο εκκαθάρισης αποκλίσεων. Το κόστος του Uplift 1 ανήλθε σε 1,39 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ο Λογαριασμός προσαυξήσεων Ισχύος Εξισορρόπησης ΛΠ – 2 χρησιμοποιείται για τον επιμερισμό του κόστους παροχής Ισχύος Εξισορρόπησης από τους Παρόχους Υπηρεσιών Εξισορρόπησης. Το κόστος του Uplift 2 ανήλθε σε 2,02 ευρώ/μεγαβατώρα.

Τέλος, ο Λογαριασμός προσαυξήσεων Απωλειών ΕΣΜΗΕ ΛΠ –3 χρησιμοποιείται για τον επιμερισμό στα Συμβαλλόμενα Μέρη με Ευθύνη Εξισορρόπησης τυχόν υπολοίπου που παραμένει μετά τον υπολογισμό των χρεώσεων και πιστώσεων που υπολογίζει ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ για την ενεργοποιημένη Ενέργεια Εξισορρόπησης χειροκίνητης ΕΑΣ, Ενέργεια Εξισορρόπησης αυτόματης ΕΑΣ, ενέργεια για σκοπούς εκτός της εξισορρόπησης και την Εκκαθάριση Αποκλίσεων. Το κόστος του Uplift 3 ανήλθε σε 5,14  ευρώ/μεγαβατώρα.


 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου