Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα: “Τριπλέτα” απειλών για οικονομίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά

 

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα στο φόντο της διακοπής λειτουργίας του Nord Stream, της μειωμένης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη Γαλλία, τη χαμηλή αιολική παραγωγή λόγω άπνοιας και το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι υδροηλεκτρικές μονάδες από τη βαριά ξηρασία.

Στην αγορά χονδρικής του ρεύματος οι τιμές έφτασαν σε νέα ιστορικά, σπάζοντας προχθές το φράγμα των 700 ευρώ ανά MWH, σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες την Ιταλία και τη Γαλλία. Η τιμή για σήμερα Σάββατο στην Ιταλία βρίσκεται στα 713 ευρώ, στη Γαλλία 626, στη Γερμανία 607 και στη Βουλγαρία 453 ευρώ. Ηχηρή εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη παραμένουν οι χώρες της Ιβηρικής που έχουν αποσπάσει ειδικό καθεστώς τιμολόγησης από τις Βρυξέλλες – ένα καθεστώς που κρατά την τιμή της μεγαβατώρας σε Ισπανία και Πορτογαλία χαμηλά.

Στα 453,89 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Σάββατο 27/8/2022.. Η τιμή αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 15,2%, το φυσικό αέριο 51,1% τα υδροηλεκτρικά 5,9% οι εισαγωγές 3,1% και οι ανανεώσιμες 18,7%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 20,578 MWh και οι εισαγωγές στις 4,666 MWh.

Τα πυρηνικά

Πάντως σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη παίζει η μείωση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από τη Γαλλία, που καθιστά τη χώρα από εξαγωγέα ενέργειας, εισαγωγέα. Χθες, μάλιστα, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός EdF ανακοίνωσε ότι λιγότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα επιστρέψουν σε λειτουργία το 4ο τρίμηνο του έτους, επιτείνοντας το έλλειμμα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ειδικά για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάσσεται έως και τα 332 ευρώ ανά MWh και φτάνει σε επίπεδα δεκαπλάσια από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Χθες Παρασκευή τα ολλανδικά futures του επόμενου μήνα που δίνουν και την ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς έφτασαν έως και 332 ευρώ, εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα, πλήρης διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream την οποία έχει ανακοινώσει η ρωσική Gazprom για το διάστημα από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

 

 Το πετρέλαιο

Νέα άνοδο στην περιοχή των 100 δολ. το βαρέλι καταγράφει εσχάτως και η τιμή του πετρελαίου συμπληρώνοντας το μπαράζ ανατιμήσεων στη διεθνή ενεργειακή αγορά. Την ίδια ώρα οι αναλυτές της UBS προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα ανακάμψει στα 125 δολάρια τους επόμενους μήνες, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη υποδεικνύουν υψηλότερες τιμές, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα υποχωρεί και τα αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλά πολλών ετών.

Η τράπεζα σημειώνει επίσης την επερχόμενη αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου όταν τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών θαλάσσιων εισαγωγών πετρελαίου τον Δεκέμβριο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές αργού πετρελαίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου και τα προϊόντα διύλισης έως τις 5 Φεβρουαρίου. Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει προβλήματα καθώς οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ανήλθαν σε 2,8 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο», αναφέρεται στο σημείωμα.

Πάντως το όλο σκηνικό με τη συνεχή άνοδο των τιμών αερίου και ρεύματος δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα. Όπως, μάλιστα, ανέφερε, πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικης Ραδιοφωνίας βασικό στοιχείο ανησυχίας, είναι το πώς κινείται καθημερινά το φυσικό αέριο.

Βασικό στοιχείο ανησυχίας, επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας είναι το πώς κινείται καθημερινά το φυσικό αέριο. «Όσο ψηλότερα κινείται, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη στήριξης στους λογαριασμούς του πολίτη. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζονται οι δυνατότητες της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Οικονομικών να βοηθήσει την κοινωνία κάπου αλλού. Όταν, συνεπώς, το φυσικό αέριο εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, κάθε πρωί κοιτάμε πώς εξελίσσεται η τιμή, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και άλλων συστατικών για να δούμε πού πηγαίνουμε και πού πρέπει να είναι η στήριξη των πολιτών.

Αρχειοθήκη ιστολογίου