Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Με επιδοτήσεις από λεφτά των πολιτών η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας


Φάμελλος - Πέρκα: Με επιδοτήσεις από λεφτά των πολιτών η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας


Δήλωση Σ.Φάμελλου - Π.Πέρκα για την ανακοίνωση επιδοτήσεων Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό ΠΕΝ

Με υψηλές επιδοτήσεις από λεφτά των πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις απλησίαστες τιμές στο ρεύμα και τις ευθύνες της για τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας. Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σκρέκας χρηματοδοτούν την ακρίβεια και αποδεικνύουν το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση, η οποία αντί να καταργήσει τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη έχει οδηγήσει στα ύψη τις τιμές ρεύματος και δεν παρεμβαίνει στην αισχροκέρδεια, καθώς προστατεύει τα συμφέροντα λίγων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που εξακολουθούν να σωρεύουν υπερκέρδη.

Ο κ. Σκρέκας σήμερα είχε το θράσος να αναφερθεί σε «τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα» ενώ γνωρίζουμε ότι οι επιδοτήσεις προέρχονται από χρήματα που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες, μέσω άδικων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και υπερείσπραξης φόρων από όλο το φάσμα της αγοράς. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στην ενεργειακή αγορά, δεν περιορίζει τα υπερκέρδη, δεν ελέγχει την αισχροκέρδεια και την αυθαιρεσία έναντι των καταναλωτών και έχει δεσμεύσει τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο επιδοτήσεων και υπερ-εξάρτησης από το εισαγόμενο πανάκριβο και σε ανεπάρκεια φυσικό αέριο. Το μόνο επίτευγμα της κυβέρνησης είναι η #ακρίβεια_Μητσοτάκη!

Εξίσου απαράδεκτο είναι ότι ο κ. Σκρέκας υπόσχεται μελλοντικό εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ ενώ οι καταναλωτές εδώ και ένα χρόνο, έπρεπε να είχαν δει μείωση των ΥΚΩ λόγω της ολοκλήρωσης έργων διασυνδέσεων (συμπεριλαμβανομένης και της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έπρεπε να είχαν μειωθεί οι χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, τις οποίες πλήρωσαν άδικα επί ένα χρόνο όλοι οι καταναλωτές δημιουργώντας υπερπλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, που στη συνέχεια τροφοδότησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να υπόσχεται ότι στο μέλλον θα μειώσει άδικες χρεώσεις που διατηρεί η ίδια εν μέσω κρίσης εδώ και ένα χρόνο, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές. Και μάλιστα όταν αυτή η εξαγγελία συνδέεται με νέα «εισφορά αντιστάθμισης κινδύνου» στους λογαριασμούς ρεύματος η οποία θα τροφοδοτεί νέο αποθεματικό λογαριασμό, άρα νέα επιβάρυνση των καταναλωτών.

Ακόμα όμως και μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, πολλές κατηγορίες καταναλωτών εξακολουθούν να παραμένουν ελλιπώς θωρακισμένες, όπως Δήμοι, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, βιοτεχνίες, καταναλωτές μέσης τάσης κλπ. Είναι πλέον σαφής η απειλή για σημαντικές κοινωνικές, παραγωγικές και οικονομικές λειτουργίες λόγω της ανεπάρκειας της κυβέρνησης.

Όμως για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν είπε κουβέντα για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, πόσα τελικά θεωρεί ότι είναι, πότε θα φορολογηθούν και πότε θα επιστραφούν στους καταναλωτές. Υπενθυμίζουμε ότι 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τους καταναλωτές την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2021, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Αντί να βάλει χέρι στα υπερκέρδη και να μειώσει τις τιμές, όπως επιμένει εδώ και ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης βαφτίζει ως επιδοτήσεις τα χρήματα των πολιτών, με τα οποία επανα-χρηματοδοτούνται η ακρίβεια και τα υπερκέρδη.

Στην ενεργειακή πολιτική αποδεικνύονται καθημερινά η ανεπάρκεια και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης, με τα νοικοκυριά και την οικονομία της χώρας να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες. Η ανάγκη ανατροπής του ενεργειακού αδιεξόδου επιβάλλει την επιτάχυνση της πολιτικής αλλαγής.

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πέτη Πέρκα, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αρχειοθήκη ιστολογίου