Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Το λιανεμπόριο σβήνει τα φώτα και μειώνει ωράρια - Σε πρώτο πλάνο η εξοικονόμηση της ενέργειας


Καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας αυξάνονται και η απειλή με ηλεκτροδότηση με το…. δελτίο αυξάνει, ορισμένοι ευρωπαίοι λιανοπωλητές σβήνουν τα φώτα και εξετάζουν το ενδεχόμενο μικρότερου ωραρίου λειτουργίας αυτόν τον χειμώνα.

Οι προμηθευτές ενέργειας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προτρέπουν τον κόσμο και τις επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση ενέργειας και να εφαρμόσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, ώστε να εξαρτώνται λιγότερο από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, εάν τελικά παρουσιαστούν ελλείψεις, που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το αυστριακό υποκατάστημα της πολυεθνικής αλυσίδας λιανικής SPAR Group μειώνει τις ώρες φωτισμού για διαφημίσεις βιτρίνας και έξω από τα περισσότερα από 1.500 καταστήματά του σε όλη τη χώρα. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αλυσίδας σε email που απέστειλε στο Reuters, η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας του λιανοπωλητή κατά ένα εκατομμύριο κιλοβατώρες ετησίως, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει αυτό.

Λιγότερες ώρες λειτουργίας

Τον περασμένο μήνα, το αφεντικό της Leclerc ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής τροφίμων της Γαλλίας μελετά το ενδεχόμενο να μειώσει τις ώρες λειτουργίας στα καταστήματά του για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ρεύματος. Ενώ η αντίπαλη γαλλική εταιρεία σούπερ μάρκετ Carrefour υπέγραψε μια «Χάρτα EcoWatt» με τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου ενέργειας RTE, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματά της σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Αλλά και κάποιοι άλλοι λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των βελγικών Colruyt και Ahold εφαρμόζουν προγράμματα βιώσιμης ενέργειας που εξοικονομούν ενέργεια.

«Δεν σχεδιάζονται συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, αλλά η σταθερή φιλοδοξία είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ως μέρος της συνολικής ενεργειακής μας πολιτικής», δήλωσε εκπρόσωπος του Colruyt. «Γι’ αυτό δεν έχουμε φωτεινές πινακίδες, επιλέγουμε κλειστούς καταψύκτες, ψυκτικό θάλαμο κ.λπ.».

Πρόσθεσε επίσης, ότι η εταιρεία διαθέτει 44 καταστήματα «μηδενικών ορυκτών καυσίμων», τα οποία δεν χρησιμοποιούν μαζούτ ή φυσικό αέριο, αλλά θερμαίνονται εξ ολοκλήρου από τη σπατάλη θερμότητας και την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ahold αναζητά επίσης τρόπους για να μειώσει τη χρήση της ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Φρανς Μύλλερ σε συνέντευξή του. «Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για τις ώρες λειτουργίας, αλλά εξετάζουμε πολύ περισσότερο τη χρήση της ενέργειας», είπε.

Η εταιρεία είχε ήδη κάποια προγράμματα εξοικονόμησης αερίου, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των καταστημάτων Albert Heijn εξ ολοκλήρου με αειφόρο ενέργεια το επόμενο έτος.

www.ot.gr


Αρχειοθήκη ιστολογίου