Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ν.Δ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωνε συστηματικά τη ΔΕΗ και ενίσχυε τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας

 


«Ποιος προστατεύει τους καταναλωτές και ποιος τους ιδιώτες;» γράφει σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Τάσος Γαϊτάνης, με αφορμή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβέρνηση προστατεύει τα καρτέλ της ενέργειας».

Ο κ. Γαϊτάνης αναφέρεται στις πολιτικές της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα που στόχο έχουν την προστασία των καταναλωτών, όπως, μεταξύ άλλων, η φορολόγηση σε ποσοστό 90% των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας, η θέσπιση πλαφόν στο πάγιο και η αδρανοποίηση της ρήτρας προσαρμογής. Παράλληλα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν ήταν στην κυβέρνηση, «απαξίωνε συστηματικά τη ΔΕΗ και ενίσχυε τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας», σημειώνοντας ότι το 2015 είχαν δεσμευτεί να χάσει η ΔΕΗ τους μισούς της πελάτες προς όφελος των ιδιωτικών παρόχων, ενώ ξεκίνησαν και οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ με τις οποίες πουλήθηκε σε ιδιώτες το 50% της ενέργειας που παρήγαγε η ΔΕΗ σε τιμές κάτω του κόστους. Κάτι, που όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ «χρέωσε τη ΔΕΗ κατά 600 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2019» και σταμάτησε με ΠΝΠ της κυβέρνησης το φθινόπωρο του 2019.

«Κατά συνέπεια, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί!» καταλήγει ο κ. Γαϊτάνης.

Ολόκληρη η ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ:

«Ποιος προστατεύει τους καταναλωτές και ποιος τους ιδιώτες;

Προκειμένου στο ΣΥΡΙΖΑ να καλύψουν τα αντιπολιτευτικά τους αδιέξοδα, συνηθίζουν να προσφεύγουν σε βαρύγδουπες δηλώσεις. Πάντα αυτή η τακτική μένει στη ρηχότητα των ρητορικών σχημάτων και ως εκ τούτου είναι εύκολο να αντικρουστεί με σοβαρή επιχειρηματολογία. Ένα από τα τελευταία παραδείγματα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση προστατεύει τα καρτέλ της ενέργειας.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που με συγκεκριμένες πολιτικές πριμοδοτούσε τις ιδιωτικές εταιρίες παραγωγής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ το τελευταίο διάστημα:

- Φορολόγησε τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας του προηγούμενου διαστήματος κατά 90%.

- Θέσπισε πλαφόν στην τιμή παγίου τα 5 ευρώ, ώστε να μην υπάρχουν χρεώσεις δια της πλαγίας οδού.

- Αδρανοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής και δεσμεύει τα υπερέσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ώστε να τροφοδοτήσουν τις επιδοτήσεις.

- Αναγκάζει τους προμηθευτές να δηλώνουν σε μηνιαία βάση την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

- Οι καταναλωτές μπορούν να αλλάζουν κάθε μήνα πάροχο αν κρίνουν πως τους συμφέρει, χωρίς κανένα πρόστιμο, με μόνη προϋπόθεση την εξόφληση του προηγούμενου λογαριασμού.

- Η ΡΑΕ δημοσιοποιεί τις παραπλανητικές διαφημίσεις και θα εκκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.

Αυτά κάνει η κυβέρνηση σήμερα και όλα τα μέτρα είναι κατά των εταιριών που επιδιώκουν να αισχροκερδούν και υπέρ των καταναλωτών.

Αξία όμως έχει να θυμηθούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας όταν κυβερνούσαν.

- Το 2015 είχαν δεσμευθεί να χάσει η ΔΕΗ, άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, τους μισούς της πελάτες και από το 90% να πέσει στο 50% της αγοράς. Έτσι ξεκίνησαν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και πουλούσαν σε ιδιώτες το 50% της ενέργειας που παρήγαγε η ΔΕΗ, σε τιμές κάτω του κόστους, με στόχο οι ιδιωτικοί πάροχοι να έχουν χαμηλότερες τιμές! Η κίνηση αυτή χρέωσε τη ΔΕΗ κατά 600 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2019!

Τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ τις σταμάτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με ΠΝΠ και αργότερα τις κατήργησε με νόμο, το φθινόπωρο του 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωνε συστηματικά τη ΔΕΗ και ενίσχυε τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας. Κατά συνέπεια, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί!».

Αρχειοθήκη ιστολογίου