Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

«Ναι» από Μυτιληναίο και ΔΕΗ στην αύξηση των τελών και χρεώσεων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

 

«Ναι» από Μυτιληναίο και ΔΕΗ στην αύξηση των τελών και χρεώσεων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Προσοχή στην αναλογικότητα και την λελογισμένη αποτίμηση

Την σύμφωνη γνώμη τους εξέφρασαν ΔΕΗ και Μυτιληναίος στην αναθεώρηση των τελών που καταβάλλονται υπέρ του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αναγνωρίζοντας την σημασία να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στα καθήκοντά του.

Ειδικότερα, στα πλαίσια της σχετικής δημοσίας διαβούλευσης που πραγματοποίησε η ΡΑΑΕΥ επί του θέματος, οι δύο εταιρείες με επιστολές τους, υποστήριξαν ότι η πρόταση για την τροποποίηση της μεθοδολογίας των τελών κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η Μυτιληναίος επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί η αναλογικότητα των επιπρόσθετων τελών και χρεώσεων βάσει των εγχώριων ενεργειακών αγορών με γνώμονα την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ της αποδοτικής λειτουργίας των αγορών και της λελογισμένης αποτίμησης του κόστους συμμετοχής σε αυτές.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η τοποθέτηση της ΔΕΗ επί του θέματος, σημειώνοντας την σημασία να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του Ομίλου του ΕΧΕ, ώστε να αποτελεί Εγγυητή της άριστης και απρόσκοπτης λειτουργίας και ανάπτυξης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΧΕ σχεδιάζει να προχωρήσει στην περαιτέρω ωρίμανση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με την εισαγωγών πρόσθετων προϊόντων το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για την δημιουργία μιας πλατφόρμας «πράσινων» διμερών συμβολαίων.

Τα παραπάνω, όπως αναφέρουν πηγές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στο energypress, απαιτούν ενίσχυση του δυναμικού του ΕΧΕ,  προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικά στα νέα αυξημένα καθήκοντα που έχει, και προκύπτουν από την ίδια την ανάπτυξη των χρηματιστηριακών αγορών ενέργειας. Να σημειωθεί ότι σχετικές επισημάνσεις για την διεύρυνση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχουν κάνει κατά καιρούς και στελέχη του Χρηματιστηρίου σε δημόσιες παρεμβάσεις τους. 

energypress.gr

 

Αρχειοθήκη ιστολογίου