Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Το σκεπτικό Σκυλακάκη που οδήγησε στο κοινό τιμολόγιο για όλες τις εταιρείες - Η ευκολία σύγκρισης από τους καταναλωτές και οι εκτιμήσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού

energypress.gr

Το σκεπτικό Σκυλακάκη που οδήγησε στο κοινό τιμολόγιο για όλες τις εταιρείες - Η ευκολία σύγκρισης από τους καταναλωτές και οι εκτιμήσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού

Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και άρα σε χαμηλότερες τιμές αποσκοπεί η απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη για καθιέρωση από τον Ιανουάριο και για τους επόμενους 12 μήνες, ενός κοινού κυμαινόμενου τιμολόγιου για όλους τους παρόχους, το οποίο θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους.

Το γεγονός ότι η φόρμουλα θα είναι ενιαία για όλες τις εταιρείες θα επιτρέπει στους καταναλωτές, πατώντας πάνω σε ένα σχετικό μπάνερ, να συγκρίνουν ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής, μια άσκηση πρακτικώς αδύνατη σήμερα.

Το σκεπτικό του υπουργείου στηρίζεται στο γεγονός ότι ακριβώς επειδή μέσω του κοινού κυμαινόμενου τιμολογίου θα φαίνεται πλέον ποιος είναι ο ακριβότερος στην αγορά, οι εταιρείες θα σπεύσουν να πάρουν πελάτες από αυτό και να το μεταφέρουν στα άλλα τους προϊόντα. Και για τους επόμενους 12 μήνες, όσο και η διάρκεια αυτού του κοινού τιμολογίου, τα τμήματα μάρκετινγκ των παρόχων θα κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν όσο πιο ελκυστικά προϊόντα γίνεται, με όσο το δυνατόν καλύτερες χρεώσεις, επομένως ο ανταγωνισμός θα ενισχυθεί και υπάρχουν ελπίδες αν όχι να πέσουν οι τιμές, τουλάχιστον να συγκρατηθούν σε λογικά επίπεδα.

«Εάν σας ρωτήσω ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής τον ξέρετε; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κάποιο τιμολόγιο που να προσφέρουν όλοι και που να είναι κοινό. Τώρα θα υπάρχει αυτό το κοινό τιμολόγιο. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα τα έχουμε ανακοινώσει όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ο κ. Σκυλακάκης.

Την απόφαση του ΥΠΕΝ για ένα κοινό τιμολόγιο, διάρκειας 12 μηνών, επέβαλαν τόσο η επιστροφή από 1η/1/2024 στην «κανονικότητα» με το τέλος των επιδοτήσεων και την εμφάνιση σειράς νέων προϊόντων πολλά εκ των οποίων θα φέρουν ρήτρα αναπροσαρμογής, όσο και η ανάγκη να συγκρατηθεί το κοκτέιλ ανατιμητικών κινδύνων (Μ.Ανατολή, Ουκρανικό κλπ). Εφόσον διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις στις αγορές (49 ευρώ/ MWh χθες το φυσικό αέριο, δηλαδή + 36% από τις αρχές του μήνα), η αγορά θεωρεί από τον Ιανουάριο αναπόφευκτες τις αυξήσεις, επομένως αποτελεί μείζονα πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μετάβαση στο νέο καθεστώς να γίνει χωρίς αναταράξεις και να δοθεί στην αγορά η αναγκαία πίστωση χρόνου να προσαρμοστεί.

Στο νέο αυτό τιμολόγιο θα περάσουν αυτόματα από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι καταναλωτές, εκτός και αν διαλέξουν νωρίτερα κάποια άλλους είδους σύμβαση από αυτές που θα τους προσφέρει ο πάροχος.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι σε αυτό θα μεταβούν πάνω από 4 εκατομμύρια καταναλωτές, δηλαδή τουλάχιστον το 70% του συνόλου των 5,7 εκατομμυρίων θα επιλέξει σε πρώτη φάση να αποφύγει κάποιο από τα νέα προιόντα της αγοράς. Κύκλοι της αγοράς υπολογίζουν ότι στο νέο τιμολόγιο θα μεταβεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των 5,7 εκατομμυρίων.

Κατά τι ακριβότερο, αλλά χωρίς εκπλήξεις

Το κοινό τιμολόγιο για το οποίο το υπουργείο θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή, αν όχι αυτήν, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, θα έχει προαναγγελία τιμής (ex-ante) και ο καταναλωτής θα γνωρίζει την 1η κάθε μήνα, την τιμή που θα ισχύσει για όλο τον υπόλοιπο, με βάση τη διακύμανση στην χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος. 

Αν και κατά τι ακριβότερο απ’ ότι τα προϊόντα που θα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής, εντούτοις το νέο τιμολόγιο θα αντισταθμίζει την υψηλότερη τιμή του με την σιγουριά που θα προσφέρει στους καταναλωτές ότι δεν θα βρεθούν ξαφνικά προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Καθώς θα είναι προϊόν με προαναγγελία τιμής, η ρήτρα θα περιλαμβάνει μεγέθη τα οποία θα οριστικοποιούνται πριν από την 1η ημέρα του μήνα εφαρμογής της τελικής χρέωσης. Το ανταγωνιστικό σκέλος της τιμής θα επιμερίζεται σε μία βασική χρέωση και μία ex-ante ρήτρα – με τον μαθηματικό της τύπο να περιγράφεται στη ρύθμιση, όπως προαναφέρθηκε.

Κάθε πάροχος θα «ζυγίζει» την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος του, με το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει. Έτσι, θα κάνει τις επιλογές του αναφορικά με το ύψος της βασικής χρέωσης, τις παραμέτρους για τη ρήτρα, καθώς και για το όριο ενεργοποίησής της.

Το εν λόγω τιμολόγιο θα είναι το μόνο, το οποίο μέσω της κοινής δομής για όλες τις εταιρείες, θα προσφέρει στον καταναλωτή μια εύκολη και ξεκάθαρη σύγκριση σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα στα υπόλοιπα προϊόντα, δηλαδή στα μπλε, πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια που πρόκειται να διαθέσουν από 1ης Ιανουαρίου οι πάροχοι, με βάση την κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ.

Η σύγκριση θα είναι πολύ εύκολη, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή θα αναρτήσει συγκριτικό πίνακα των τιμών που προσφέρει κάθε πάροχος για το συγκεκριμένο τιμολόγιο και ο καταναλωτής θα αρκεί να κάνει ένα κλικ στο σχετικό μπανεράκι για να διαπιστώσει τις διακυμάνσεις στην αγορά.

Αρχειοθήκη ιστολογίου