Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μίχος (ΑΔΜΗΕ): Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά εξισορρόπησης, προϋπόθεση για την ευστάθεια του συστήματος

 

Μίχος (ΑΔΜΗΕ): Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην αγορά εξισορρόπησης, προϋπόθεση για την ευστάθεια του συστήματος

Στη σημασία ανάπτυξης της αγοράς εξισορρόπησης εστίασε, μιλώντας στο 5ο Power & Gas Forum, ο Δημήτρης Μίχος, Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ.

“Για τον ΑΔΜΗΕ το 2023 είχε μεγάλες προκλήσεις για τη λειτουργία του”, σχολίασε αρχικά ως προς την ανάγκη εξισορρόπησης του συστήματος, που δημιούργησε την ανάγκη για ένα εργαλείο που θα εμφανιστεί την πλεονάζουσα ενέργεια από ΑΠΕ, ώστε να δίνεται έγκαιρα σήμα προς τους παραγωγούς.

Ως προς τη λειτουργία των ΦοΣΕ, σημείωσε ότι τα νούμερα είναι ακόμα μικρά και είναι λογικό γιατί ακόμα δε έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές και ενώ η βιομηχανία δεν είναι τόσο μεγάλη. “Έτσι έχουμε 30-40 MW που συμμετέχουν στην αγορά απόκρισης ζήτησης, ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί”, ανέφερε σχετικά.

Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μίχος, η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι ο μόνος τρόπος για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος, καθώς μεγαλώνει η διείσδυση τους. Παράλληλα, το διασυνοριακό εμπόριο, όπου αυτή τη στιγμή γίνονται ανταλλαγές στην ενέργεια εξισορρόπησης συστήματος με την Βουλγαρία, έδωσε τη δυνατότητα να επιτραπεί ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή ΑΠΕ σε περιόδους που δεν υπάρχει πολλή κατανάλωση.

Επιπλέον, το στέλεχος του Διαχειριστή αναφέρθηκε στην επικείμενη συμμετοχή της χώρας στην πλατφόρμα Picasso. Όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα αυτή να καθυστερήσει, καθώς στη λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών παρουσίασε κάποιες στρεβλώσεις. “Από την πλευρά μας είμαστε προετοιμασμένοι για τη συμμετοχή μας, αλλά πρέπει να διερευνηθούν τα όποια προβλήματά ”, εξήγησε.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου