Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Σκυλακάκης: Σημαντικού ύψους και σε επίπεδο περιφέρειας τα ανταποδοτικά τέλη για τα υπεράκτια αιολικά

energypress.gr
Σκυλακάκης: Σημαντικά και σε επίπεδο περιφέρειας τα ανταποδοτικά τέλη για τα υπεράκτια αιολικά - Τέλος το net metering, στο εξής μόνο net billing

Ρύθμιση για την καλύτερη τοποθέτηση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο χώρο της Ελούντας προωθείται, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΝ, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Απαντώντας σε ερωτήματα του τομεάρχη ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Φρ. Παρασύρη, ο υπουργός δήλωσε πως "υπάρχει μια βασική παρανόηση: Η παραγωγή ενέργειας δεν γίνεται για τους παραγωγούς, αλλά για τους καταναλωτές. Έχουμε την τάση στα ενεργειακά να θεωρούμε ότι η παραγωγή γίνεται για να έχουν επικερδείς επενδύσεις οι παραγωγοί. Στην πραγματικότητα, είναι για να έχουμε χαμηλότερες τιμές".

Συνεχίζοντας, ο υπουργός τόνισε ότι τα υπεράκτια είναι εθνική υπόθεση γιατί η Ελλάδα έχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Αν. Μεσόγειο. Οι επενδύσεις κατά βάση επιλέχθηκαν να γίνουν εκεί που είναι το καλύτερο δυναμικό. Στην Ελούντα ο άνεμος είναι εξαιρετικός και συμπίπτει με μια οπτική όχληση, εξ ου και οι συζητήσεις του ΥΠΕΝ με την τοπική κοινωνία για ένα περιορισμό του οικοπέδου.

"Η υπόθεση της οπτικής επαφής είναι δύσκολη γιατί όχληση μπορεί να αποτελεί οποιαδήποτε δραστηριότητα. Συνεπώς, πρέπει να θυμόμαστε ότι για να έχουμε ΑΠΕ, κάποια παρέμβαση στο τοπίο θα συμβεί. Δεν υπάρχει σημείο αυτής της χώρας χωρίς όμορφο τοπίο", υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο 95% των οικοπέδων δεν υπήρξαν θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, παρά μόνο σε 2-3 σημεία, κυρίως στην Ελούντα. Ήδη δημιουργήθηκε μια απεικόνιση με την κατάλληλη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και προκύπτει ότι φαίνεται μόνο από την άλλη πλευρά του ακρωτηρίου του Αφορεσμένου, άρα δεν επηρεάζει τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Αναφερόμενος στα ανταποδοτικά τέλη για τις τοπικές κοινωνίες, είπε ότι ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα, καθώς πρώτα να καθοριστεί που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες. Πάντως, υποστήριξε ότι τα ανταποδοτικά πρέπει και θα είναι σημαντικού ύψους κατ' αναλογία με τα έργα, αλλά και σε επίπεδο ευρύτερης περιφέρειας, παρά δήμων.

Τέλος, σε ότι αφορά τον ηλεκτρικό χώρο στην Κρήτη, ο υπουργός τόνισε πως έχει δεσμευτεί χώρος για το μεγαλύτερο έργο ενεργειακών κοινοτήτων, το Απόλλων, που καλύπτει ευάλωτους καταναλωτές, ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ. 

"Χώρο χρειάζονται όσοι θέλουν να αναπτύξουν ΑΠΕ για να πουλήσουν στο δίκτυο. Το net metering έχει τελειώσει με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Από δώ και πέρα στρεφόμαστε στο net billing. Πρέπει να το δουν προσεκτικά οι άνθρωποι, γιατί δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές", σχολίασε.

Αρχειοθήκη ιστολογίου