Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μάνος (ΔΕΔΔΗΕ): Multidirectional πλέον το μοντέλο στην ενέργεια - 50 δισ. ευρώ ετησίως οι επενδύσεις στην Ευρώπη για δίκτυα διανομής


Μάνος: Multidirectional πλέον το μοντέλο στην ενέργεια - 50 δισ. ευρώ ετησίως οι επενδύσεις στην Ευρώπη για δίκτυα διανομής

Στον μετασχηματισμό της αγοράς ενέργειας που αλλάζει άρδην τα δεδομένα και δημιουργεί νέες προκλήσεις για το μέλλον αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο του 5ου Power & Gas Forum που διοργανώνει το energypress σήμερα 28 και αύριο 29 Μαρτίου 2024 στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες στα ηλεκτρικά συστήματα μεταφοράς και διανομής στην Ευρώπη αλλάζουν συνεχώς, καθώς δέκα χρόνια πριν δεν υπήρχαν ούτε τόσο υψηλά ποσοστά παραγωγής ΑΠΕ, ούτε ανάγκη για μπαταρίες. Πλέον, όπως σημείωσε, έχει αλλάξει άρδην το παραδοσιακό μοντέλο στην ενέργεια, είναι multidirectional, καθώς ένας χρήστης μπορεί να είναι  ταυτόχρονα και καταναλωτής και παραγωγός.

Αυτό είναι πολύ έντονο σε όλη την Ευρώπη, με το ανώτατο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ να προσθέτει σε αυτό το πλαίσιο ότι μέχρι το 2050 θα λαμβάνουν χώρα ετησίως 50 δισ. ευρώ επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής στη γηραιά ήπειρο.

Σε σχέση με τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα δήλωσε ότι υπάρχει «ένα τεράστιο κενό δεκαετίας που προσπαθούμε να το κλείσουμε, δεν είναι αρκετό και πρέπει να έχει διάρκεια. Πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες που κάνουν οι εταιρείες στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι ο στόχος για το ΕΣΕΚ ολοκληρώθηκε πολύ γρηγορότερα, αντί για το 2030, το 2023 και γενικά γίνονται συνεχώς προσπάθειες μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε αυτή την απόπειρα εντάσσονται καινοτομίες στη στη διαχείριση δικτύου, η ψηφιοποίηση, το κομμάτι των επενδύσεων του τηλεχειρισμού, ενώ σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η προσπάθεια για μείωση των αυτοματοποιημένων κέντρων ελέγχου του δικτύου σε 4 περιοχές αντί για 54 που ηταν μέχρι τώρα.

 Αναφορικά, ωστόσο, με το αν όλες αυτές οι επενδύσεις θα φέρουν αυξήσεις στις χρεώσεις ήταν κατηγορηματικός: «Οι απαιτήσεις του δικτύου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όταν είχε κατασκευαστεί το δίκτυο δεν είχαμε ανάγκη διασυνδέσεις, δεν είχαμε ούτε μπαταρίες. Οι χρεώσεις θα επηρεαστούν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ομως είναι τεράστιο λάθος να εστιάζει κανείς στις χρεώσεις. Με τις επενδύσεις που κάνουμε στα δίκτυα, το συνολικό κόστος από το 100 θα πέσει στο 90. Μέσα από αυτές τις επενδύσεις αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία. Τον πελάτη πρέπει να τον ενδιαφέρει το συνολικό ενεργειακό κόστος».

Αρχειοθήκη ιστολογίου