Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιαννακοπούλου (ΔΕΗ): Κρίσιμες οι διασυνδέσεις για την ευελιξία και την ενεργειακή μετάβαση

 energypress.gr

Γιαννακοπούλου (ΔΕΗ): Κρίσιμες οι διασυνδέσεις για την ευελιξία και την ενεργειακή μετάβαση  - Κεντρικός ο ρόλος τους στο σχέδιο της ΔΕΗ

Τρία βασικά συστατικά έχουν σημασία στο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, όπως εκτιμά η Έλενα Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής του Ομίλου ΔΕΗ.

Μιλώντας σήμερα στο Power & Gas Forum, τόνισε ότι το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια και την εξασφάλιση οικονομικής τιμής, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η μετάβαση και το ευρωπαϊκό διασυνδεδεμένο σύστημα. 

Για το λόγο αυτό οι εταιρείες του κλάδου κοιτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται συνολικά. Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής, άρα είναι η βάση του συστήματος. Έπειτα υπάρχει η ευελιξία και υπάρχει ανάγκη για τέτοιες πηγές. 

Εκεί ακριβώς ταιριάζουν οι διεθνείς διασυνδέσεις. "Η Ρουμανία έχει ισχυρό αιολικό δυναμικό, η Ελλάδα διαθέτει ηλιακό δυναμικό, άρα αν δημιουργηθεί ένας διάδρομος ανάμεσά τους, ο πράσινος ηλεκτρισμός θα ρέει εκεί που χρειάζεται".

Η μετάβαση εξελίσσεται, χρειαζόμαστε δίκτυα, άρα αυτό είναι στην καρδιά του σχεδίου της ΔΕΗ. Η επιχείρηση εξετάζει ευκαιρίες στο χώρο της ΝΑ Ευρώπης γιατί θεωρεί ότι η περιοχή έχει τρομερή δυναμική. 

Ταυτόχρονα, η απολιγνιτοποίηση και οι ΑΠΕ προχωρούν στην Ελλάδα. Επίσης, ο καταναλωτής έχει νέο ρόλο στο νέο περιβάλλον. Δημιουργείται μια νέα οικονομία μέσω του εξηλεκτρισμού με ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας. 

Σε αυτούς τους τρεις άξονες εδράζεται το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ με νέα προϊόντα, καταστήματα, εργαλεία προς τους καταναλωτές, κατέληξε η κα Γιαννακοπούλου.

Τέλος, μιλώντας σχειτκά με την πρόσφατη συμφωνία της Αμβέρσας ανάμεσα στις βιομηχανίες και τις εταιρείες ηλεκτρισμού, η κα Γιαννακοπούλου ανέφερε: 

"Όλοι θέλουμε μια βιώσιμη μετάβαση, η ΔΕΗ εξυπηρετεί όλων των ειδών τους καταναλωτές στις χώρες που δραστηριοποιείται. Άρα υπάρχει συνέργεια στο να παρέχουμε φθηνή πράσινη ενέργεια στις βιομηχανίες".

Αρχειοθήκη ιστολογίου