Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Goldman Sachs: Ξεκινά κάλυψη ΔΕΗ με τιμή-στόχο 14 ευρώ

του Γιώργου Σαββάκη, euro2day.gr

Goldman Sachs: Ξεκινά κάλυψη ΔΕΗ με τιμή-στόχο 14 ευρώ

Η Goldman Sachs αρχίζει την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ και με ουδέτερη σύσταση, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο μετασχηματισμός της σε μια καθαρά πράσινη εταιρεία θα είναι επιτυχής.

«Ξεκινάμε με ουδέτερη αξιολόγηση και τιμή-στόχο στα €14, με το περιθώριο ανόδου να είναι 18% από τα τρέχοντα επίπεδα και βάσει της τιμής-στόχου μας, παρά τη σειρά θετικών χαρακτηριστικών μετασχηματισμού της ΔEΗ σε μια πράσινη ενεργειακή εταιρεία.

Παρά την ισχυρή αύξηση των κερδών και τη σχετική αποτίμηση σε μονοψήφιο δείκτη P/E, ξεκινάμε με ουδέτερη αξιολόγηση για δύο βασικούς λόγους:

  1. Η άνοδος της τιμής-στόχου είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με τον μέσο όρο ανόδου για τη συνολική μας κάλυψη.
  2. Οι εκτιμήσεις μας είναι περίπου 30% κάτω από τις τιμές της εταιρείας για το 2026 για τα καθαρά κέρδη, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και των παραδοχών μας για βραδύτερη αύξησης των προσθηκών ΑΠΕ. Το 2027, προβλέπουμε κέρδη ανά μετοχή 1,51 ευρώ, τοποθετώντας τη μετοχή σε δείκτη αποτίμησης Ρ/Ε στις 8 φορές, η οποία είναι μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τον κλάδο», εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η ΔEΗ είναι μια καθετοποιημένη επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και για το 2024, τα EBITDA θα είναι της τάξεως του 1,7 δισ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη στα 345 εκατ. ευρώ περίπου. Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει υγιή αύξηση στα μεγέθη τα επόμενα έτη και αναμένει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν κατά 60% περίπου έως το 2027, υποστηριζόμενα από τις πράσινες επενδύσεις.

Ο γρήγορος μετασχηματισμός του χαρτοφυλακίου της ΔEΗ, μακριά από τη θερμική παραγωγή, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, θα τη μετατρέψει ταχύτατα σε Green Energy Major και αυτό θα είναι το κλειδί για την έκθεση στον εξηλεκτρισμό στην Ελλάδα.

«Τα επόμενα τρία χρόνια, η ΔEΗ σχεδιάζει να επενδύσει 9 δισ. ευρώ, διπλάσια από την κεφαλαιοποίηση της, για να αυξήσει τις προσθήκες ΑΠΕ και να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει το δίκτυό της στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό, μαζί με την προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, θα πρέπει να ωθήσει τις ΑΠΕ ως μερίδιο της συνολικής ισχύος στο 70% περίπου μέχρι το 2026. Αυτό θα μετατρέψει τη ΔEΗ σε μια μεγάλη εταιρεία πράσινης ενέργειας, ενδεχομένως υποστηρίζοντας πολλαπλή επέκταση.

Η σταθερή εξέλιξη των κερδών έως το 2027, παρά την ασθενέστερη ενέργεια και τις τιμές, θα βοηθήσουν τη ΔEΗ. Η Goldman Sachs προσδοκά ότι η αύξηση των κερδών ανά μετοχή θα είναι της τάξεως του κατά 60% αθροιστικά για την περίοδο 2024 και 2027, παρά τις πιο συντηρητικές παραδοχές για τις τιμές ενέργειας και την εξέλιξη του χρονοδιαγράμματος των επενδύσεων.

Αυτό τοποθετεί τη ΔEΗ ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη ολοκληρωμένη εταιρεία ανάμεσα στις εταιρείες που καλύπτει, αναπτυσσόμενη σχεδόν το ίδιο γρήγορα με τα αμιγώς ανανεώσιμα ονόματα.


Αρχειοθήκη ιστολογίου