Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Κοντά στα 250 εκατ. ευρώ τα «υπερέσοδα» των προμηθευτών


Μιχάλης Μαστοράκης  - energypress.gr

Ζήτημα ημερών είναι η οριστικοποίηση του τελικού ποσού για τα υπερέσοδα των προμηθευτών, με ασφαλείς πληροφορίες του energypress, να αναφέρουν ότι το νούμερο θα «κλείσει» παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς.

Ειδικότερα, παραμένει σε εκκρεμότητα ο προσδιορισμός του συντελεστή κανονικοποίησης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτός θα κινηθεί λίγο πάνω από το 1, πράγμα που σημαίνει ένα τελικό ποσό περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται όπως έχει γράψει το energypress, ότι η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων έχει ολοκληρώσει την άσκηση υπολογισμού και έχει στείλει σχετικό ενημερωτικό στο ΥΠΕΝ ήδη από τον προηγούμενο μήνα. Με την οριστικοποίηση του συντελεστή, το ΥΠΕΝ θα μπορέσει να προχωρήσει στην επικύρωση του ποσού και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτησή του από τους προμηθευτές.

Σημειώνεται ότι ο συντελεστής κανονικοποίησης είναι εκείνος ο συντελεστής με τον οποίο αναπροσαρμόζονται οι μεγαβατώρες που χρεώνονται οι προμηθευτές κάθε μήνα με βάση τις δηλώσεις που κάνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και τις προβλέψεις του ΔΕΔΔΗΕ για τις απώλειες, στις «πραγματικές» μεγαβατώρες, δηλαδή σε εκείνες που χρησιμοποίησαν, αμέσως μετά τη τελική εκκαθάριση.

Επιπρόσθετα, όσο πιο μεγάλος είναι ο συντελεστής κανονικοποίησης που ορίσει ο Διαχειριστής, τόσο χαμηλότερο θα είναι και το τελικό ποσό που θα προκύψει. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, ένας συντελεστής λίγο πάνω από το 1 «μεταφράζεται» σε ένα τελικό ποσό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ περίπου.

Το εν λόγω ποσό βρίσκεται περίπου στη μέση των αρχικών εκτιμήσεων που είχαν διαρρεύσει και έκαναν λόγο για περίπου 275 εκατ. ευρώ και των τελευταίων εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το ποσό που θα προκύψει θα διατεθεί σχεδόν αποκλειστικά για τις πληρωμές μέρους των οφειλών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) προς τη ΔΕΗ. Είναι μια απόφαση, η οποία συνδέεται με τη μεταρρύθμιση των 132 σήμερα ΔΕΥΑ και τη συγχώνευση πολλών εξ’ αυτών, την οποία δρομολογεί το ΥΠΕΝ και πρόκειται να παρουσιάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Αρχειοθήκη ιστολογίου