Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Μια μικρή ελληνική “αποικία” φωτοβολταϊκών έχει στηθεί στην αγορά της Βρετανίας


Κι όμως έξω πάμε καλά. Την ώρα που η ελληνική αγορά
φωτοβολταικών συρρικνώνεται συνεχώς, η ελληνική παρουσία στη Βρετανία αυξάνεται. 
Τουλάχιστον 3.000 Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου των φωτοβολταικών, δύο μεγάλες εταιρείες, καμιά δεκαριά μικρότεροι υπεργολάβοι, και ειδικότητες κάθε κατηγορίας, κτίζουν πλέον την καριέρα τους στην ακμάζουσα αγορά της Βρετανίας.
Σαν μαγνήτης η βρετανική αγορά, προσελκύει σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια από μεγάλους κατασκευαστές (EPC Contractors) όπως η ΜΕΤΚΑ-Εγνατία και η ΒΙΟΣΑΡ μέχρι μικρότερες εταιρείες- υπεργολάβους, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, τεχνίτες διαφόρων ειδικότήτων, και γενικά επαγγελματίες του χώρου, που αναζητούν πλέον εκεί την τύχη τους. ..

Αν και η κυβέρνηση Κάμερον προανήγγειλε πρόσφατα ψαλίδι στις φωτοβολταικές επιδοτήσεις, εντούτοις η αγορά παραμένει ακμάζουσα, η ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες υψηλή, και η “μετανάστασευση” από την Ελλάδα συνέχιζεται με αμείωτο ρυθμό.
Υπολογίζεται ότι οι Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται κατά περίοδους στην βρετανική αγορά φωτοβολταικών ξεπερνούν τους 1.500. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι κοντά στους 100 είναι μόνο project managers. Επίσης 1.500-2000 άτομα υπολογίζεται ότι απασχολούνται στην Ελλάδα για έργα που σχετίζονται αποκλειστικά με τη βρετανική αγορά.
Αντιμετωπίζοντας μάλιστα αυξημένες ανάγκες ολοκλήρωσης και παράδοσης έργων, οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται κάθε χρόνο τέτοια εποχής σε φάση "στρατολόγησης" προσωπικού.  Κι αυτό καθώς θέλουν να επισπεύσουν όσα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να προλάβουν τη μείωση στην επιδότηση της κιλοβατώρας, που αλλάζει στις 31 Μαρτίου κάθε έτους.
Το μεγάλο μπουμ στην αγορά της Βρετανίας ξεκίνησε στα μέσα του 2012, ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της εγκαταστημένης ισχύος τοποθετήθηκε από το 2013 και μετά.
Τα επίσημα στοιχεία της Βρετανικής Ενωσης Φωτοβολταικών (British Photovoltaic Association- BPVA) μιλούν για πάνω από 7 GW εγκατεστημένης ισχύος ως το τέλος του 2015, και για στόχο άνω των 22 GW ως το τέλος του 2020.
Αναφορικά με την ελληνική παρουσία, η ΒΙΟΣΑΡ έχει μέχρι σήμερα κατασκευάσει σύμφωνα με πληροφορίες στη βρετανική αγορά κοντά στα 200 MW. Αντίστοιχα η Εγνατία που προ μηνός ανακοινώσε συνεργασία με τη ΜΕΤΚΑ, με αποτέλεσμα τη σύσταση της θυγατρικής ΜΕΤΚΑ-EG, πέρυσι εκτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες έργα κοντά στα 100 MW. Φέτος, έχει σαν στόχο να φέρει σε πέρας άλλα 100 MW, τα οποία και θα κατασκευαστούν ως METKA-EGN. 
Το ατού της βρετανικής αγοράς
Ενα από τα βασικά πλεονεκτήματα της βρετανικής αγοράς φωτοβολταικών είναι το γεγονός ότι οι αποδόσεις των έργων ποτέ δεν έφτσαν στα τρελά επίπεδα άλλων ευρωπαικών χωρών, όπως της Ισπανίας και της Ελλάδας. 
Ανέκαθεν η βρετανική αγορά δούλευε με εσωτερικό βαθμό απόδοσης (IRR) της τάξης του 3%, ο οποίος για μεγάλα έργα είναι υψηλός. Ετσι, οι επενδυτές στη Βρετανία ποτέ δεν είδαν ως κίνητρο την υψηλή απόδοση, κάτι που συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαικές αγορές, όπου και δημιουργήθηκαν “φούσκες” με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα.
Σαν συνέπεια των παραπάνω, παράγοντες του χώρου εκτιμούν ότι ακόμη και να μειωθεί η επιδότηση στην κιλοβατώρα όπως έχει προαναγγείλει η βρετανική κυβέρνηση, η αγορά θα συνεχίσει να είναι πολλά υποσχόμενη για τους επενδυτές.
Αλλο είναι το πρόβλημα για ξένες εταιρείες, όπως οι ελληνικές. Το περιβάλλον στη βρετανική αγορά είναι δύσκολο για μια μεσαία ελληνική εταιρεία. Τα στάνταρτς είναι τόσο πολλά και διαφορετικά απ’ αυτά στα οποία έχει συνηθήσει η πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών, ώστε καθιστά το εγχείρημα διόλου εύκολο. Δεν είναι τυχαίο πως ο βαθμός “θνησιμότητας” ξένων εταιρειών στη Βρετανία είναι μεγάλος.

Αρχειοθήκη ιστολογίου