Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Το ΥΠΕΝ «ξαναγράφει» την πρόσκληση της ΓΣ της ΔΕΗ – Το σαφές μήνυμα και τα ερωτηματικά


Νέα δεδομένα προέκυψαν χθες σε σχέση με την επικείμενη
έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με την πρόσκληση προς τους μετόχους θα κληθεί πρώτον να αποφασίσει την ακύρωση της έκπτωσης προς τους βιομηχανικούς πελάτες και δεύτερον να εγκρίνει τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια.
Με παρέμβασή τους ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος χθες ξεκαθάριζαν (Διαβάστε εδώ περισσότερα) ότι η έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ δεν πρόκειται να λάβει απόφαση έγκρισης τιμολογίων καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μια τέτοια απόφαση να θεωρηθεί ότι υποκρύπτει κρατική ενίσχυση. Εκείνο που θα ..
εγκριθεί, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, είναι η μεθοδολογία για τα βιομηχανικά τιμολόγια, δηλαδή η πρόβλεψη της δυνατότητας να δοθούν εκπτώσεις όγκου και εκπτώσεις με βάση το προφίλ εκάστου βιομηχανικού καταναλωτή. Πρακτικά μια τέτοια πρόβλεψη σημαίνει ότι η απόφαση της ΓΣ δε θα περιλαμβάνει νούμερα ή ποσοστά και εκείνο που θα εγκριθεί είναι το «manual» επί του οποίου θα διαπραγματευτεί και στη συνέχεια θα υπογράψει τις συμφωνίες της με τους μεγάλους πελάτες η ΔΕΗ.
Τώρα, πέρα από το σαφές μήνυμα που έστειλαν χθες οι ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ, υπάρχει πάντα ένα ερωτηματικό, που αφορά στο εάν η ΓΣ της ΔΕΗ, αποφασίζοντας για τη μεθοδολογία τιμολόγησης, θα "κλειδώσει" την τιμή κόστους παραγωγής ρεύματος της επιχείρησης. Εκεί πάλι ανοίγουν αρκετά ζητήματα με κυριότερο το ποιο θα είναι αυτό το κόστος και ποια η τιμή επί της οποίας θα υπολογίζονται στη συνέχεια οι εκπτώσεις όγκου, προφιλ κ.λπ. Για παράδειγμα, οι ίδιες ανώτατες πηγές του ΥΠΕΝ με αφορμή το ανοιχτό θέμα που υπάρχει για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ανέφεραν ότι «υπάρχουν πολλά είδη κόστους, υπάρχει το πλήρες, που μπορεί να περιλαμβάνονται οι αποσβέσεις και άλλα κόστη και υπάρχει και το μεταβλητό κόστος». Παράλληλα το ΥΠΕΝ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με την εξέλιξη των διαβουλεύσεων για τις δημοπρασίες θα υπάρξει συμφωνία.
Εξάλλου ιδιαίτερη σημασία έχει η έμμεση παραδοχή από το ΥΠΕΝ ότι υπάρχουν σαφή περιθώρια για μειώσεις στα τιμολόγια, υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον να συνεχιστεί το περιβάλλον χαμηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και δεύτερον να υπάρξει βελτίωση στο μέτωπο των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση η δύσκολη εξίσωση των τιμολογίων ρεύματος της βαριάς βιομηχανίας δεν έχει μόνο μία μεταβλητή, αφού κάθε εταιρεία και κάθε εργοστάσιο έχουν διαφορετικές ανάγκες, διαφορετική κατανάλωση και  προφίλ και επομένως ακόμη και σε επίπεδο γενικών κατευθύνσεων (εκπτώσεις τζίρου και προφίλ) ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

 http://energypress.gr/news/ypen-xanagrafei-tin-prosklisi-tis-gs-tis-dei-safes-minyma-kai-ta-erotimatika

Αρχειοθήκη ιστολογίου