Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Πάνω από ένα 1 δισ. ευρώ οι «συστηματικοί» οφειλέτες της ΔΕΗ – Σε αυτούς στοχεύει το σαφάρι


Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που αφορούν στην ωρολογιακή βόμβα των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια κάθε χρόνο στη διάρκεια της κρίσης διογκώθηκαν για να ξεπεράσουν πλέον τα 2 δις ευρώ, είναι πόσοι οφειλέτες βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και  αντίθετα πόσοι και ποιοι εκμεταλλεύονται την κρίση προς ίδιον όφελος. Μια τέτοια προσπάθεια εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ακόμη πιο εντατική διεκδίκηση των οφειλομένων από την πλευρά της ΔΕΗ, ούτως ώστε αφενός σε πρώτη φάση να υπάρξει ανάσχεση του ρυθμού αύξησης και αφετέρου σε δεύτερη φάση να υπάρξει και πραγματική μείωση των ανεξόφλητων οφειλών.
Μια πρώτη προσπάθεια συστηματικής καταγραφής και εντοπισμού ..
των ασυνεπών οφειλετών έγινε με το περίφημο σύστημα SAP όπου διασταυρώθηκαν καταναλώσεις και τετραγωνικά ώστε να γίνει μια βάσιμη υπόθεση ότι στις περιπτώσεις που συνεχίζονται οι υψηλές καταναλώσεις παρά την κρίση «κάτι τρέχει».
Τα αποτελέσματα αυτής της διασταύρωσης έδωσαν κάποια αποτελέσματα όχι όμως επαρκή ώστε να διαπιστωθεί σε πλήρη έκταση ποιοι πελάτες είναι συστηματικά ασυνεπείς. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ανεξόφλητες οφειλές παρά το «μίνι σαφάρι» αλλά και το πρόγραμμα διακανονισμών που «έτρεξε» η ΔΕΗ.
Καθώς όμως 2 δις είναι υπερβολικό νούμερο για να μπορεί η εταιρεία να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια πιο συστηματική προσπάθεια «χαρτογράφησης» των ανεξόφλητων οφειλών και κυρίως του προφίλ των οφειλετών.
Αν και η «χαρτογράφηση» βρίσκεται σε εξέλιξη, ήδη υπάρχει μια πρώτη – μάλλον ασφαλής – εκτίμηση για το ύψος των οφειλών που έχουν προκύψει από αντικειμενική αδυναμία του πελάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress πρόκειται για οφειλές που υπολογίζονται στο 1,2 δις ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες που έχουν κλείσει, νοικοκυριά με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα κλπ. Στον αντίποδα ένα σημαντικό τμήμα των ανεξόφλητων που κυμαίνεται από 800 έως 1,3 δις ευρώ εκτιμάται ότι προέρχεται από πελάτες που θα μπορούσαν είτε να είναι συνεπείς ή να ανταπεξέλθουν σε μια ρύθμιση των οφειλών τους. Σε αυτούς βεβαίως περιλαμβάνεται και το δημόσιο το οποίο ως γνωστόν είναι από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της ΔΕΗ.

www.energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου