Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

«Όχι» της ΔΕΗ στο αίτημα των βιομηχανιών Μέσης Τάσης για καλύτερα τιμολόγια


Με εξώδικο που απέστειλαν προς την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, από τις περίπου 60 που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση και έχουν κατανάλωση πάνω από 13 Γιγαβατώρες το χρόνο, ενημερώνουν για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις τους με τη ΔΕΗ και επισημαίνουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που δημιουργείται για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής παραγωγικής βάσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η κίνηση αυτή των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Μέσης Τάσης (διέπονται από διαφορετικό καθεστώς από ότι οι βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης, αλλά και διαφορετικό από εκείνο που ισχύει για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης) είναι αποτέλεσμα της αρνητικής...
στάσης της ΔΕΗ στο αίτημα για μετακύλιση, στα τιμολόγια του 2015, του μειωμένου κόστους παραγωγής που έχει η επιχείρηση λόγω των νέων δεδομένων της αγοράς.
Οι βιομηχανίες της μέσης είχαν υπογράψει συμβάσεις για το 2013 και το 2014. Η εκκρεμότητα ξεκινάει από την αρχή του 2015. Με την έναρξη της χρονιάς, με απαίτηση των βιομηχανιών, υπήρξαν διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τους ενεργοβόρους πελάτες της Μέσης Τάσης για να διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια. Οι βιομηχανίες ζητούσαν από την επιχείρηση να μετακυλήσει στα τιμολόγιά της τις μειώσεις που έχουν προκύψει στα κόστη της, τόσο από τις ρυθμιστικές αλλαγές στην αγορά του ηλεκτρισμού (ΑΔΙ, ΜΑΜΚ, κατάργηση του +10 κ.λπ), όσο και από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Βασική γραμμή των στελεχών της ΔΕΗ κατά τις επαφές που είχαν οι βιομηχανίες με την επιχείρηση ήταν ότι δεν μπορούσαν να υπολογίσουν τις δυνατότητες για νέα τιμολόγια πριν να έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία από μελέτη που είχε αναθέσει η ΔΕΗ σε εξωτερικό σύμβουλο και η οποία μελέτη θα υπολόγιζε, αφενός μεν το σημερινό κόστος παραγωγής, μετά τη μείωση στις τιμές αερίου και πετρελαίου, αφετέρου, δε, το βαθμό στον οποίο έχει επηρεαστεί το κόστος της ΔΕΗ μετά τις σχετικές ρυθμιστικές αποφάσεις.
Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η απάντηση που έδωσε η ΔΕΗ προ ολίγων ημερών, αφού παρέλαβε δηλαδή τα πορίσματα της μελέτης, είναι ότι δεν μπορεί να δώσει μικρότερα τιμολόγια από εκείνα που υπήρχαν το 2013 και 2014. Αυτή η απάντηση πυροδότησε ουσιαστικά την αντίδραση, μέσω του προαναφερθέντος εξωδίκου, των βιομηχανικών καταναλωτών και προφανώς έπεται συνέχεια.
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες Μέσης Τάσης θεωρούν ότι είναι αδικημένες καθώς πληρώνουν τα υψηλότερα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ άλλων θεωρούν, δε, ως απόδειξη του ότι στην πραγματικότητα η ΔΕΗ έχει περιθώρια μειώσεων, το γεγονός ότι το καλοκαίρι μείωσε τα τιμολόγια στις βιομηχανίες Μέσης Τάσης που έχουν κατανάλωση από 10 έως 13 Γιγαβατώρες το χρόνο.

 http://energypress.gr/news/ohi-tis-dei-sto-aitima-ton-viomihanion-mesis-tasis-gia-kalytera-timologia-exodiko-se-tzakri-kai

Αρχειοθήκη ιστολογίου