Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Όλο και πιο κοντά η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Είδαμε χθες πως όλοι έρχονται να ξανα-ανακαλύψουν το λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, ως το μόνο καύσιμο που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια ηλεκτροδότησης της χώρας και το πρώτο και πιο βασικό έργο σ' αυτή την κατεύθυνση είναι βεβαίως η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5: με ισχύ 660MW δεν είναι απλά μια μονάδα, αλλά ένας νέος ΑΗΣ, καθώς αντικαθιστά τις 4 μονάδες του παλαιού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, συνολικής ισχύος 620MW, αλλά και τις δυο μικρές μονάδες του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ, συνολικής ισχύος 43MW. Μία νέα μεγάλη μονάδα αντί για έξι μικρές παλιές, με προφανή οφέλη οικονομίας κλίμακας, αλλά και  ...
βαθμού απόδοσης στην αξιοποίηση του εθνικού μας καυσίμου.
 
Δημοσιεύσαμε πριν ένα μήνα αποκλειστικές φωτογραφίες απ' την περιοχή κατασκευής της νέας μονάδας και συνεχίζουμε σήμερα με νέες φωτογραφίες, που μας έστειλε αναγνώστης του ιστολογίου και τον ευχαριστούμε.

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε τις εργασίες διαμόρφωσης δαπέδων και στις επόμενες βλέπουμε πως έχει ξεκινήσει η διάστρωση εργοταξιακών δρόμων μέσα στο χώρο του οικοπέδου.

Οι εργασίες διαμόρφωσης των τελικών πρανών περιμετρικά της θέσης κατασκευής της νέας μονάδας φαίνεται να συνεχίζονται ακόμα. Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή φρεατοπασσάλων για δοκιμαστικές εργασίες θεμελίωσης κι έχει ήδη αφιχθεί στο χώρο ειδικός γερανός.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Σε πείσμα των εχθρών του λιγνίτη, οι εργασίες προετοιμασίας φαίνεται να συνεχίζονται και να περνούν σε νέα φάση. Κι αν όλα πάνε καλά, η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη περί το 2020, διασφαλίζοντας την ηλεκτροδότηση της χώρας και την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας μέχρι το 2060.

Με τη βοήθεια των αναγνωστών το ιστολόγιο θα παρακολουθεί και θα παρουσιάζει τακτικά την πρόοδο των εργασιών για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της μνημονιακής Ελλάδας. Η χώρα πρέπει να παράγει με τις.. δικές της δυνάμεις, δεν αντέχει να εισάγει τα πάντα, το εμπορικό μας ισοζύγιο είναι εξόχως ελλειμματικό. Θα είναι εγκληματικό αν συνεχίσουμε να εισάγουμε λιγνίτη Βουλγαρίας ή Τουρκίας, αντί να εκμεταλλευόμαστε τα δικά μας ήδη υπάρχοντα λιγνιτωρυχεία.
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου