Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Σενάρια για σφήνα σε ΑΔΜΗΕ από τον μεγαλύτερο παραγωγό υδροηλεκτρικών στον κόσμο


Γιώργος Φιντικάκης
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι συμμαχίες ενόψει της 12ης Οκτωβρίου οπότε και κατατίθενται οι προσφορές στο διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ, με τους Γάλλους της RTE να ακούγεται ότι θα κατέβουν από κοινού με την καναδική Hydro-Québec.
Η εταιρία, η έδρα της οποίας είναι στο Μόντρεαλ, είναι υπεύθυνη για την παραγωγή, μεταφορά και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος στο Κεμπέκ. Με συνολικά 61 υδροηλεκτρικές μονάδες, ένα πυρηνικό εργοστάσιο, και 19.800 εργαζόμενους, η Hydro-Québec αποτελεί τον κύριο παραγωγό ηλεκτρικής
ενέργειας στον Καναδά και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο παραγωγό υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Η εγκατεστημένη της δυναμικότητα ανέρχεται σε 36.912 MW, το 99% αυτής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η εταιρεία εξυπηρετεί συνολικά 4,06 εκατομμύρια καταναλωτές.
Αν οι Γάλλοι φαίνεται να κατεβαίνουν μαζί με τους Καναδούς, οι Ιταλοί της TERNA λέγεται ότι θα κατέβουν μόνοι τους ή μαζί με την επίσης ιταλική F2i, ενώ ο τρίτος παίκτης είναι η κινεζική State Grid International Development
Καθώς ο χρόνος ως τις 12 Οκτωβρίου μετρά αντίστροφα, στη ΔΕΗ εκφράζουν την αισιοδοξία ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν τρεις προσφορές. Από τις μέχρι τώρα μάλιστα επαφές των διοικήσεων της ΔΕΗ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ με τους υποψηφίους, δεν φαίνεται ότι κάποιος εκ των τριών προσέρχεται στο διαγωνισμό, βάζοντας επιπλέον όρους και προϋποθέσεις.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε και η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ από ανεξάρτητο οίκο, ο οποίος και θα παραδώσει σύντομα στη ΔΕΗ τη μελέτη του. 
«Είναι φυσικό να εξετάσουμε εάν τα τιμήματα που θα προσφερθούν είναι εύλογα», ανέφεραν με νόημα χθες πηγές της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι αυτά δεν είναι ικανοποιητικά, τότε, όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις, θα ζητηθούν από τους ενδιαφερόμενους βελτιωτικές προσφορές.
Χθες ολοκληρώθηκε η λειτουργία του data room στο οποίο οι τρεις επενδυτές συνέλλεξαν όλο το προηγούμενο διάστημα πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση του ΑΔΜΗΕ, και υπέβαλαν ερωτήματα, προκειμένου να διαμορφώσουν μια πλήρη εικόνα που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στην κατάθεση των προσφορών τους.

 http://energypress.gr/news/senaria-gia-sfina-se-admie-apo-ton-megalytero-paragogo-ydroilektrikon-ston-kosmo

Αρχειοθήκη ιστολογίου