Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Να μην έρθει ο Τσίπρας στην «Πτολεμαΐδα V» προτού δείξει δείγματα καλής θέλησης


«Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους,  τη ΔΕΗ και την ενέργεια, έβαλαν στο τραπέζι του διαλόγου η ΓΕΝΟΠ και τα συνδικάτα του Ομίλου ΔΕΗ, κατά τη συνάντησή τους (την Τετάρτη 12/10/2016) με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρο Καρυπίδη, έτσι ώστε να μπει ένας δυναμικός σχεδιασμός και ένας προγραμματισμός που θα επιτρέψουν την από κοινού, καλύτερη διεκδίκηση ζητημάτων και τη δρομολόγηση λύσεων για μία σειρά θεμάτων που ταλανίζουν την περιοχή και όχι μόνο.
Σε συνέχεια προηγούμενων, ενεργειών, συζητήσεων, επαφών και δράσεων, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα :

  • Να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Υπουργό ΠΕΝ    κ. Σκουρλέτη, προκειμένου να τεθούν στην πολιτική ηγεσία όλα τα θέματα έτσι όπως έχουν συζητηθεί σε τοπικό επίπεδο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. (Για το θέμα αυτό, η περιφέρεια θα αναλάβει να ενημερώσει τους Βουλευτές της περιοχής, ώστε να συμμετέχουν στη συνάντηση με τον Υπουργό)
  • Να απαιτηθεί η άμεση επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο.
  • Να διεκδικηθεί η παράταση λειτουργίας των μονάδων της περιοχής (έπειτα από την ένταξή τους στο άρθρο 33 Οδηγία που αφορά στο καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας, για τη χρονική περίοδο από 01.01.2016 – 31.12.2023) επί 32.000 ώρες αντί για 17.500 ώρες έτσι ώστε να αποσοβηθεί ένας ακόμα παράγοντας που θα βάλει ταφόπλακα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.
  • Να απαιτηθεί/διεκδικηθεί η κατάργηση του τέλους λιγνίτη σε αντιστοιχία με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ηλεκτροπαραγωγή από Φυσικό Αέριο.
      Τα θέματα που αυτή τη στιγμή «τρέχουν» στον τομέα της Ενέργειας και  αφορούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, είναι ζωτικής σημασίας αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη προοπτική της περιοχής, τη βιωσιμότητα και λειτουργία της ίδιας της Επιχείρησης.
      Στην παρούσα φάση, για όλα αυτά τα ζητήματα που είναι αδιαπραγμάτευτα και συντελούν αιτία πολέμου προς κάθε κατεύθυνση, η ΓΕΝΟΠ, τα συνδικάτα και οι φορείς της περιοχής, σε κοινή γραμμή με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αποτρέψουμε τα όσα επιβάλλονται από τους δανειστές, όπως αναλόγως είχε γίνει και το 2014 (Μικρή ΔΕΗ, πώληση ΑΔΜΗΕ).
       Σε αυτή την προσπάθεια ο καθένας καλείται να αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του. Απαίτηση των συνδικάτων και των φορέων είναι να δουν, ΑΜΕΣΑ,  δείγματα καλής θέλησης από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
      Σε διαφορετική περίπτωση η ενδεχόμενη έλευσή του στην περιοχή, προκειμένου να εγκαινιάσει την μονάδα «Πτολεμαΐδα V», θα εκτιμηθεί ως μία ενέργεια άνευ ουσίας που γίνεται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους και συνεπώς είναι μη αποδεκτή».

Αρχειοθήκη ιστολογίου