Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Ανοίγει και πάλι η αγορά των φωτοβολταϊκών – Το Νοέμβριο ο πρώτος διαγωνισμός


Η ψήφιση του νόμου για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ δημιουργεί προσδοκίες στην αγορά ότι θα τονωθούν οι επενδύσεις και στα φωτοβολταϊκά, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα μηδενικής νέας δραστηριότητας. Ακρογωνιαίος λίθος όχι μόνο για τα φωτοβολταϊκά, αλλά και γενικότερα για το σύνολο της αγοράς και την ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα, θα είναι ο διαγωνισμός για νέα ισχύ, τουλάχιστον 40 MW, που θα γίνει εντός του 2016.
Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι ο διαγωνισμός θα γίνει το Νοέμβριο, καθώς, υπενθυμίζεται ότι αποτελεί δέσμευση της χώρας να έχει ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον να έχουν υποβληθεί προσφορές μέχρι το τέλος του χρόνου.
Θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα δίμηνο από την δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ, κατά το οποίο
δίμηνο όσοι «παλιοί» επενδυτές είχαν χάσει την προσφορά όρων σύνδεσης λόγω του ότι δεν είχαν καταθέσει τις σχετικές εγγυητικές επιστολές, θα μπορούν τώρα να τις καταθέσουν και να «ξαναπάρουν» τους όρους σύνδεσης που είχαν απωλέσει.
Το πόσοι επενδυτές θα εμφανιστούν να πληρώνουν τις εγγυητικές, το τι ενδιαφέρον θα υπάρξει, θα αξιολογηθεί από τη ΡΑΕ και θα αποτελέσει, μεταξύ άλλων, κριτήριο για το αν θα βγουν στο διαγωνισμό παραπάνω από 40 MW. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το πολύ να πάει μέχρι 50MW.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται στο νέο νόμο, για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά (ουσιαστικά από 500 KW έως 1 MW) ο διαγωνισμός θα αφορά ως και το 20% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος.
Εφόσον η ζητούμενη ισχύς είναι τελικά 40 MW, η αγορά εκτιμά ότι στον πρώτο διαγωνισμό θα «βγεί» για τη κατηγορία αυτή λιγότερη ισχύς (για παράδειγμα, 35 MW τα μεγάλα, 5 MW τα μικρά).
Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, θα υπάρχει και σχετική ευελιξία: Αν δηλαδή για τα «μικρά» Φ/Β δεν καλύπτεται η ισχύς που θα τους δοθεί, τότε θα την απορροφούν και αυτήν τα «μεγάλα», στο βαθμό βέβαια που υπάρχει κι εκεί επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πάντως, πριν την κατάθεση της τελικής μορφής του νέου νόμου στη Βουλή η εκτίμηση ήταν ότι θα υπήρχε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ μικρών και μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων (δηλαδή κάτω και πάνω του 1 MW). Ίσως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να συμμερίζεται τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ότι στην κατηγορία κάτω του 1 MW μάλλον θα εκδηλωθεί περιορισμένο ενδιαφέρον, λόγω των αναμενόμενων χαμηλών αποδόσεων. Διαφορετικά είναι τα πράγματα στη «μεγάλη» κατηγορία, όπου εκτιμάται ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εγχώριων «παικτών» της αγοράς θα συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά δηλώνει πολύ ευχαριστημένη από το γεγονός ότι ανοίγει και πάλι ο κλάδος και δημιουργούνται σταδιακά οι προϋποθέσεις για να αρθεί η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που χαρακτήριζε το χώρο.
«Το θέμα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία και να ξαναστηθούν φωτοβολταϊκά έργα μετά από τόσα χρόνια απραξίας», λέγεται χαρακτηριστικά.

 http://energypress.gr/news/anoigei-kai-pali-i-agora-ton-fotovoltaikon-noemvrio-o-protos-diagonismos

Αρχειοθήκη ιστολογίου