Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Τα ληξιπρόθεσμα αλλά και τόκους υπερημερίας 5 χρόνων ζητάει ο ΛΑΓΗΕ με αγωγές κατά ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ


Θοδωρής Παναγούλης
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΛΑΓΗΕ προχωρά στην κατάθεση αγωγών εναντίον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τα ληξιπρόθεσμα προς αυτόν χρέη τους.
Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΛΑΓΗΕ ύψους 575 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται στα 125 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι πως, για πρώτη φορά, στις αγωγές ο ΛΑΓΗΕ δεν ζητάει μόνον την άμεση καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και τόκους υπερημερίας για τις καθυστερήσεις των τελευταίων 5 χρόνων.
Μάλιστα, έχουν υπολογιστεί οι καθυστερήσεις πληρωμής για κάθε τιμολόγιο που έχει εκδώσει, ανά
μήνα, ο ΛΑΓΗΕ προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
Στις αγωγές παρεμβαίνουν υπέρ ΛΑΓΗΕ και οι Σύνδεσμοι των φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ και ΠΣΑΦ).
Άλλωστε, το θέμα της καταβολής τόκων υπερημερίας είχε θέσει με το εξώδικό του προ δεκαημέρου ο ΣΠΕΦ. Εκεί υπήρχε και η προειδοποίηση προς τη διοίκηση του ΛΑΓΗΕ ότι θα της υποβληθούν μηνύσεις εάν δεν κινηθεί δικαστικά κατά ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
Δεν καταβλήθηκαν χθες τα 100 εκατ. που είχε δεσμευτεί ο Σταθάκης
Εν τω μεταξύ, παρά τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να είχε δώσει στους εκπροσώπους των φωτοβολταϊκών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, δεν έχει υπάρξει ακόμα ροή στις πληρωμές της παραγωγής Ιουλίου.
Στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των φωτοβολταϊκών στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία έλαβε χώρα η κινητοποίηση των παραγωγών στο ΥΠΕΝ, ο υπουργός φέρεται να είχε δεσμευτεί ρητά ότι μέχρι χθες θα καταβάλλονταν 100 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ στο ΛΑΓΗΕ, τα οποία θα πήγαιναν για τις πληρωμές Ιουλίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι χθες το συγκεκριμένο ποσό δεν είχε εισρεύσει στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ.
 Η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγών με το ΥΠΕΝ έχει μετατεθεί για την 1 Μαρτίου, με τους παραγωγούς να είναι αποφασισμένοι, με βάση όσα λένε μιλώντας στο energypress, να συνεχίσουν τις ενέργειες που έχουν προαναγγείλει μέχρι τέλους.

 http://energypress.gr/news/ta-lixiprothesma-alla-kai-tokoys-yperimerias-5-hronon-zitaei-o-lagie-me-agoges-kata-admie-kai

Αρχειοθήκη ιστολογίου