Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Ρήξη Αδαμίδη με ΠΑΣΟΚ - Καταλογίζει ταύτιση με ΝΔ για "μικρή ΔΕΗ" και υποτίμηση του λιγνίτη

Απόλυτη ταύτιση με τη Νέα Δημοκρατία καταλογίζει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ως προς τα σχετικά με τη ΔΕΗ ζητήματα που θίγονται στην επερώτηση 16 βουλευτών της για τα ενεργειακά θέματα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Αδαμίδης.
Σε σχόλιο που ανέρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Αδαμίδης αποτυπώνει όλο το εύρος της ρήξης του με το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τα σχετικά με τη ΔΕΗ, καθώς και της απογοήτευσή του για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα ενεργειακά ζητήματα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν υιοθετεί την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Αδαμίδη έχει ως εξής:
“Με αφορμή την επερώτηση των 16 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ενέργεια επιβεβαιώνομαι ότι οι «σύντροφοι» για τα θέματα της Ενέργειας είναι απόλυτα ταυτισμένοι με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αφού κάνουν σαφή αναφορά και επικαλούνται τόσο το
Νόμο 4237/14 για τον ΑΔΜΗΕ όσο και τον Ν.4273/14 για τη «Μικρή ΔΕΗ». Παραθέτω αυτολεξεί το κομμάτι της επερώτησης που αφορά τη ΔΕΗ
{ «Επάρκεια ενέργειας – ΔΕΗ Η ενεργειακή κρίση των τελευταίων δύο μηνών, που δημιουργήθηκε λόγω της αβελτηρίας της κυβέρνησης στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας εφοδιασμού, ξανάφερε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις το φόβο ενός black-out, αναγκάζοντας μάλιστα τον ίδιο τον Υπουργό να κάνει δημόσια έκκληση στους πολίτες για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση γνώριζε καλά, τόσο από τον υφιστάμενο ενεργειακό σχεδιασμό, όσο και από τις μελέτες του ΑΔΜΗΕ αλλά και το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, ότι στις δύσκολες και οριακές συνθήκες το μεγαλύτερο μέρος της απαραίτητης ηλεκτρικής ισχύος θα δίνεται από μονάδες φυσικού αερίου. Επιπλέον γνώριζε, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι σε δύσκολες και οριακές συνθήκες το Ελληνικό Ηλεκτρικό Σύστημα έχει ανάγκη όλες τις διαθέσιμες μονάδες (λιγνιτικές, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά) ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση. Όμως, έκπληκτοι είδαμε να βρίσκονται λιγνιτικές μονάδες σε μακροχρόνια συντήρηση στο μέσο της χειμερινής περιόδου!!!
Από την άλλη, αποδείχτηκε πόσο επικίνδυνη είναι η εμμονή της κυβέρνησης να γκρεμίσει –πανηγυρίζοντας μάλιστα ότι έτσι προστατεύει το δημόσιο συμφέρον- ό,τι θετικό βρήκε έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ακύρωσε το διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ κι ακύρωσε και το σχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ». Αντ’ αυτού επέλεξε θολές, περίπλοκες κι ατελέσφορες διαδικασίες (σχέδιο κρατικοποίησης ΑΔΜΗΕ) ή και διαδικασίες όπως τα ΝΟΜΕ, που σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ οδηγούν την εταιρεία σε καταστροφή, μόνο και μόνο για να επαίρεται ότι κρατάει το Υπουργείο το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ και ότι δεν πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ.
Η καταστροφική διαπραγμάτευση Τσίπρα στο Μνημόνιο 3 – Τσίπρα, είχε ως αποτέλεσμα να δεσμευτεί ότι η ΔΕΗ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα χάσει το 50% της σημερινής αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το 50% των πελατών. Με μηδέν αντάλλαγμα!!! Η ΔΕΗ καταρρέει και μαζί της κινδυνεύει όλη η εθνική οικονομία από την εγκληματική διαπραγμάτευση Τσίπρα.
Οι διαπιστώσεις αυτές τονίστηκαν επίσης από τον ίδιο τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την παρουσίαση της Ενδιάμεσης Έκθεσης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.»},

νόμους τους οποίους ως γνωστό το συνδικαλιστικό κίνημα και οι κοινωνίες κατήγγειλαν και αγωνίστηκαν από κοινού να αποσυρθούν αναγκάζοντας την τότε Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να μας επιστρατεύσει.
Ανατρέχοντας στις θέσεις των κομμάτων τότε είμαι υποχρεωμένος να υπογραμμίσω την αντιφατικότητα των θέσεων της ΔΗΜ.ΑΡ. με την σημερινή Επερώτηση, αφού τότε καταδίκαζε την συγκυβέρνηση δηλώνοντας:
Η ΔΗΜΑΡ
«Τα κοινωνικά ρήγματα που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης δεν κλείνουν με ασκήσεις πυγμής, όπως είναι η επιστράτευση που αποφασίστηκε. Η διάλυση των υποδομών της ΔΕΗ και η εκποίηση που επιχειρείται με το νομοσχέδιο για τη “μικρή ΔΕΗ” συνιστά επιλογή που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της κοινωνίας».
Εξακολουθώ όμως να ντρέπομαι για τη δήλωση του πολιτικού φορέα που υπηρέτησα όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να μπορώ να εξηγήσω τι οδήγησε τους «συντρόφους μου» στην παρακάτω δήλωση:
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«Από τη στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ δε συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κήρυξαν την απεργία παράνομη και καταχρηστική, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής, απέναντι στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, και συνεχίζει: «Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η απρόσκοπτη παροχή του στην ελληνική κοινωνία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων. Κανείς σήμερα με ακραίες αποφάσεις και πρακτικές δεν μπορεί να κρατά όμηρο τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους. Οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές, σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθούν με τόλμη, προς όφελος της χώρας, της εθνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού. Οι ετερόκλητες, πολιτικάντικες, και τυχοδιωκτικές, δήθεν συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στο παρελθόν για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν».
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετώ την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου για την Ενέργεια γι’ αυτό άλλωστε η ΓΕΝΟΠ και Σωματεία Μέλη της δίνουν την μάχη να αποτραπεί το σημερινό νομοθέτημα με αποκορύφωμα την προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 
Απογοητεύτηκα πλήρως από τις σημερινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Ενέργεια τις οποίες ανέσυρα από το επίσημο site του κόμματος αφού δεν υπάρχει στοιχειώδης αναφορά για εθνικό μας καύσιμο.
Ενέργεια – Ορυκτός Πλούτος
«Στοχεύουμε σε ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο με βάση το οποίο θα πορευθεί τα επόμενα χρόνια η χώρα, με στόχους:
– τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης και την ανάδειξη της σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρης της Ε.Ε.
– την υλοποίηση υποδομών όπως οι διεθνείς αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ (Κασπία, Ελλάδα, Ιταλία), EastMed (Κύπρος, Κρήτη, ηπειρωτική Ελλάδα), ABC (διάδρομος Αιγαίου Βαλτικής, από Ελλάδα έως Πολωνία, με χρήση διασυνδετηρίων) και οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου ή συγκεντρωποιημένου φυσικού αερίου (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα),
– την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα, καθώς και του υπόλοιπου ορυκτού πλούτου,
– τη δραστική μείωση του ποσοστού της ενεργειακής φτώχειας, μέσα από προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος,
– την επέκταση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από τις 550.000 οικογένειες σήμερα, σε πάνω από 700.000,
– την ορθολογική ανάπτυξη όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
– την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, με στόχο τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγικής βάσης,
– την πλήρη ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα,
– την εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων Μέτρησης κι Εξοικονόμησης Ενέργειας σε όλα τα νοικοκυριά,
– την επέκταση της χρήσης Φυσικού Αερίου σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με επέκταση του εθνικού δικτύου και υλοποίηση αποκεντρωμένων συστημάτων διανομής.
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι μεγάλες βιομηχανίες μετάλλων και οικοδομικών υλικών προσδοκάται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Η ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου αποθέματος των 8.000.000 κτιρίων της χώρας αποτελεί για τα επόμενα χρόνια τη μεγάλη βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική αναπτυξιακή και οικονομική πρόκληση της βιομηχανίας μέταλλων και οικοδομικών υλικών της χωράς, που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Οι παραπάνω ανηφορικές δράσεις θα περιλαμβάνουν τις πρώτες κατοικίες, τα 200.000 δημόσια κτίρια και τους μεγάλους επαγγελματικούς χώρους.
Αναμένουμε τη δημιουργία άνω των 30.000 νέων θέσεων εργασίας από τις δράσεις προϋπολογισμού άνω των 3 δις ευρώ που συνολικά θα επενδυθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας».

Σύντροφοι τα συμπεράσματα δικά σας”.

 http://energypress.gr/news/rixi-adamidi-me-pasok-katalogizei-taytisi-me-nd-gia-mikri-dei-kai-ypotimisi-toy-ligniti

Αρχειοθήκη ιστολογίου