Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΡΑΕ - Παραβάσεις ΔΕΗ με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις


Παραβάσεις της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την απόδοση των ποσών, που εισπράττει μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις θυγατρικές της εταιρίες ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στον ΛΑΓΗΕ, διαπιστώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ΡΑΕ μετά από πολύμηνη έρευνα που ξεκίνησε για να ξετυλίξει το κουβάρι... των οφειλών της δημόσιας επιχείρησης έναντι των δύο Διαχειριστών, εντόπισε πρακτικές αντίθετες με τους Κώδικες, όπως διακριτική μεταχείριση στην απόδοση χρημάτων που εισπράττει για λογαριασμό τους, παράνομους συμψηφισμούς αλλά και το κυριότερο την καθυστέρηση πληρωμών της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα, γύρω
στα 400 εκατ. ευρώ, οφείλονται στον ΑΔΜΗΕ.
Η ΡΑΕ προχώρησε στο τελευταίο στάδιο αυτής της έρευνας, που είναι η ακρόαση των εμπλεκομένων στην υπόθεση και χθες κλήθηκε για κατάθεση κλιμάκιο της διοίκησης της ΔΕΗ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Μανώλη Παναγιωτάκη.
Ζητήθηκαν εξηγήσεις επί στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η Αρχή, όπως για ποιο λόγο δεν αποδίδει τα εισπραττόμενα ποσά από το ΕΤΜΕΑΡ για την πληρωμή των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ όπως και από χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς και διανομής. Πηγές θέλουν τους διαχειριστές και τον Λειτουργό Αγοράς να έχουν κινηθεί με εξώδικα εναντίον της ΔΕΗ κατόπιν αντίστοιχων νομικών μέτρων που δέχτηκαν και οι προαναφερόμενοι φορείς από επιχειρήσεις ΑΠΕ.
Οι υπηρεσίες της ΡΑΕ, όπως αναφέρουν πηγές του Euro2day.gr, ήλθαν αντιμέτωπες σε όλη τη διάρκεια της έρευνας με στοιχεία και κινήσεις μεταξύ της ΔΕΗ και των Διαχειριστών, που συνιστούν παραβάσεις των σχετικών Κωδίκων του τρόπου λειτουργίας τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ζητούμενο για τη ΡΑΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι μόνο η επιβολή προστίμων, αν τελικά τεκμηριωθούν οι παράνομες πρακτικές, αλλά και η εξεύρεση λύσης από τη στιγμή που υπάρχουν κενά στη νομοθεσία για τον τρόπο απόδοσης των εισπραττόμενων ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Η Αρχή συνεχίζει την ερευνητική διαδικασία ζητώντας και νέα στοιχεία από τη ΔΕΗ μέχρι τις 15 Μαρτίου, ενώ σε ακρόαση κάλεσε την 1η Μαρτίου τον ΔΕΔΔΗΕ και εντός του άλλου μήνα και τον ΑΔΜΗΕ.
Η θηλιά... της ΔΕΗ
Πάντως, το πρόβλημα, φαίνεται να ξεκινά από την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και τη χαμηλή εισπραξιμότητα.
Στη χθεσινή ακρόαση εξετάστηκε και η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών της επιχείρησης όπως και η συνολική της οικονομική κατάσταση. Όπως σημειώνουν πηγές στο Euro2day.gr, o κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα τη θέση της εταιρίας. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών της ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ (μαζί με τους διακανονισμούς), με αποτέλεσμα η εταιρία να ιεραρχεί τις πληρωμές των υποχρεώσεων της, με βάση το βαθμό κινδύνου που αντιμετωπίζει ως προς την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα της.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της εταιρίας περιγράφοντας τις δαπάνες της φέρεται να σημείωσε ότι στην πρώτη θέση ήταν η πληρωμή της δόσης που έπρεπε να κάνει για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαϊδα, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν ρήτρες της σύμβασης.
Επίσης, δεύτερη προτεραιότητα είναι η καταβολή δόσης 100 εκατ. ευρώ έως το τέλος του μήνα για κοινοπρακτικό δάνειο που είχε συνάψει στο παρελθόν. Πληροφορίες στο σημείο αυτό θέλουν τη ΔΕΗ να πληρώνει κανονικά την υποχρέωσή της.
Τρίτη προτεραιότητα είναι η καταβολή δεύτερης δανειακής δόσης 200 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.
Εξάλλου, η εταιρία προσδοκά πολλά από την πορεία των νέων προγραμμάτων διακανονισμών ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει θέσει σε εφαρμογή. Αν και πηγές θέλουν τη ρύθμιση της “δεύτερης ευκαιρίας” να έχει φέρει μέτρια αποτελέσματα διακανονίζοντας ποσά της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ρύθμιση λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
Η άσχημη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, όπως περιέγραψε ο κ. Παναγιωτάκης, στην ολομέλεια της ΡΑΕ αποδίδεται και σε αποφάσεις της Αρχής. Τέτοιες είναι η χρέωση προμηθευτή για την κάλυψη του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ και τα ΑΔΙ.

(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου