Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Χωρίς ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου θα κατέρρεε η ηλεκτροδότηση της χώρας – Καμπάνα κινδύνου για τα επόμενα χρόνια κρούουν στελέχη της ΔΕΗ

Το σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρας μας τα επόμενα χρόνια και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η νέα, 5η λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ανέδειξαν στελέχη της ΔΕΗ, στη σύσκεψη με θέμα την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Δημαρχείο του Δήμου Εορδαίας στην Πτολεμαΐδα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για την εκτίναξη της οριακής τιμής συστήματος της μεγαβατώρας.
Στην αναγκαιότητα να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΑΗΣ Καρδιάς, με έναν έξυπνο τρόπο όπως έγινε με τον ΑΗΣ Αμυνταίου, ο οποίος να επιβεβαιώνει τη συνέχιση λειτουργίας του σταθμού και μετά τον ερχόμενο Μάιο που λήγουν οι εγκεκριμένες 17.500 ώρες λειτουργίας του σταθμού, πρωτίστως για λόγους εθνικής ασφάλειας, για να εξασφαλιστεί δηλαδή τα επόμενα χρόνια η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, υπογράμμισε ο Διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς, Αλέκος Σουμελίδης.

Το θέμα αυτό, είπε, ανέδειξε και μελέτη ενεργειακής επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η οποία κατέδειξε ότι μέχρι και το 2023, «υπό συγκεκριμένες συνθήκες -όπως αυτές που ζούμε σήμερα (συνθήκες παγετού)- η χώρα  είναι σε κίνδυνο με τον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειμμα ισχύος.» Τόνισε μάλιστα ότι η λειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου «δεν είναι πρόβλημα της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως είναι εθνικό πρόβλημα της χώρας και ευθύνη γι’ αυτό έχει η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ.

Γιατί την ευθύνη για το σχεδιασμό ασφάλειας της χώρας την έχει η χώρα. Η μελέτη απέδειξε ότι αυτό τον κίνδυνο δεν τον αποφεύγουμε ακόμα και αν μείνουν σε λειτουργία οι μονάδες, διότι θα λύσουμε προσωρινά το πρόβλημα για τα επόμενα δύο χρόνια.”  Καθώς, όπως εξήγησε «μετά τα δύο χρόνια, όταν θα μπει σε λειτουργία η ”Πτολεμαΐδα 5” αλλά και η μονάδα του Μυτιληναίου, θα συνεχίσει η χώρα να έχει το πρόβλημα, διότι δεν έχουμε ώριμες τεχνολογίες αποθήκευσης.»
Ο Α. Σουμελίδης ανέφερε επίσης ότι η ευρωπαϊκή οδηγία μιλούσε για 17.500 ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς και του Αμυνταίου για περιβαλλοντικούς λόγους και στη στρατηγική αυτή η χώρα δεσμεύτηκε να σταματήσουν να λειτουργούν λιγνιτικές μονάδες. Ωστόσο, η ΔΕΗ έγκαιρα διέγνωσε τον κίνδυνο και ζήτησε την παρέκκλιση και την ένταξη σε συγκεκριμένο άρθρο για παράταση των ωρών λειτουργίας σε 32.000 ώρες για ΑΗΣ Καρδιάς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΔΕΗ έκανε μια μελέτη και κατέγραψε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα χωρίς να παρέχουν οι μονάδες τηλεθέρμανση, και αφού τα συνέκρινε με επίσημη μελέτη «απέδειξε ότι υπάρχει καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όταν δεν δουλεύουν τζάκια και λέβητες στην περιοχή» και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δει ευρωπαϊκή επιτροπή περιβάλλοντος.
Για τον κίνδυνο εκτίναξης της οριακής τιμής συστήματος της μεγαβατώρας στα ύψη, σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν λιγνιτικές μονάδες της περιοχής, προειδοποίησε από την πλευρά του ο Διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΔΕΗ (με αρμοδιότητα στη Δυτική Μακεδονία), Κώστας Θεοδωρίδης, αναγνωρίζοντας  πως η συνέχιση ή όχι του ΑΗΣ Καρδιάς και του Αμυνταίου επηρεάζει τη διαδικασία της αποεπένδυσης.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι μελέτη της διεύθυνσης διαχείρισης της εταιρείας δείχνει ότι: «Σε περίπτωση που βγει εκτός το Αμύνταιο και η Καρδιά η οριακή τιμή συστήματος θα εκτοξευτεί πολύ ψηλά και θα πιάσει τριψήφια νούμερα.» Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή (Σάββατο 5/1/19) με λειτουργούσες όλες τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς και όλες τις λιγνιτικές μονάδες της περιοχής και της Μεγαλόπολης η οριακή τιμή συστήματος ξέφυγε πάνω από 80 ευρώ -αύξηση πάνω από 11% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, και υπογράμμισε: «Στην απευκταία περίπτωση που θα σβήσουν οι μονάδες της Καρδιάς και του Αμυνταίου η οριακή τιμή του συστήματος θα πιάσει τριψήφια νούμερα, πάνω από 100 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το όριο είναι 300 – με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της αγοράς- και θα τα πλησιάσει εκεί.»
Ο κ. Θοεδωρίδης επισήμανε επίσης ότι, στα συμβόλαια των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, “τα ψιλά γράμματα” λένε ότι η τιμή με την οποία προσφέρουν την ενέργεια είναι εξασφαλισμένη εφόσον η οριακή τιμή του συστήματος είναι 45-55 ευρώ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κατά την τελευταία απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ την ημέρα που  ήταν να βγουν εκτός λειτουργίας μονάδες της ΔΕΗ, στις 11 το βράδυ υπήρξε ανταγωνιστής που έδωσε προσφορά οριακής τιμής συστήματος 150 ευρώ τη μεγαβατώρα.

(e-ptolemeos)

Αρχειοθήκη ιστολογίου