Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Σταθάκης: Η ΔΕΗ δεν αγοράζει δικαιώματα εκπομπών για την επίτευξη εμπορικού κέρδους

Χάρης Αποσπόρης
Τη λογική με την οποία η ΔΕΗ πραγματοποιεί τις αγορές δικαιωμάτων εκπομπών CO2 ανέλυσε ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, σε απάντησή του προς σχετική ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλο.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, η ΔΕΗ από την αρχή της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήµατος Εµπορίας ∆ικαιωµάτων Εκποµπών, παρακολουθεί την πορεία των τιµών των δικαιωµάτων εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου στα διεθνή χρηµατιστήρια σε καθηµερινή βάση, έχοντας αφιερώσει πόρους και θεσπίσει διαδικασίες προκειµένου να ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή.

Ειδικότερα, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου των δικαιωµάτων εκποµπών τα οποία κατέχει η ∆ΕΗ καθώς και η στρατηγική και πολιτική η οποία αφορά στον τρόπο προµήθειας των δικαιωµάτων, εποπτεύεται άµεσα από ειδική επιτροπή του ∆ιοικητικού της Συµβουλίου.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε επίσης ότι η στρατηγική της επιχείρησης λαµβάνει υπ΄ όψιν όλες τις εκτιµήσεις που προκύπτουν από τις αναλύσεις εξειδικευµένων φορέων για τις τάσεις στην διεθνή χρηµατιστηριακή αγορά των δικαιωµάτων εκποµπών, καθώς και την εξέλιξη των δεικτών οι οποίοι καθορίζονται από το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου το οποίο διαθέτει η ∆ΕΗ, µε στόχο την επίτευξη του βέλτιστου επιχειρηµατικού αποτελέσµατος για τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιµών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους τοµείς της οικονοµίας, προσιτών τιµών για τα νοικοκυριά και ειδικές πολιτικές για τις ευπαθείς κοινωνικές οµάδες, όπως ακριβώς συµβαίνει σήµερα.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η ∆ΕΗ προβαίνει σε προµήθεια δικαιωµάτων εκποµπών µόνο για λόγους συµµόρφωσής της προς τους ευρωπαϊκούς κανονισµούς και την εθνική νοµοθεσία και όχι για την επίτευξη εµπορικού κέρδους. ∆ηλαδή η επιχείρηση δεν πραγµατοποιεί αγορές δικαιωµάτων πέρα των ποσοτήτων τις οποίες χρειάζεται βάσει της νοµοθεσίας, ούτε διενεργεί πωλήσεις δικαιωµάτων εκποµπών προς επιδίωξη χρηµατικών κερδών. 


https://energypress.gr/news/stathakis-i-dei-den-agorazei-dikaiomata-ekpompon-gia-tin-epiteyxi-emporikoy-kerdoys

Αρχειοθήκη ιστολογίου