Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΗ: Ρεύμα στην εθελουσία έξοδο των εργαζομένων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με αύξηση της αποζημίωσης – Στις 25.000 ευρώ η παροχή


Κωνσταντίνος Φιλίππου

Στη χορήγηση επιπλέον ποσού αποζημίωσης στους 1.248 εργαζομένους των λιγνιτικών σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης προχωρά η διοίκηση της ΔΕΗ, επιδιώκοντας τη μαζικότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου και της προσέλκυσης των υποψηφίων επενδυτών στο διαγωνισμό πώλησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία αποφάσισε την αύξηση κατά 5.000 ευρώ των χρημάτων που προτίθεται να δώσει ανά εργαζόμενο ο οποίος θέλει να αποχωρήσει. Έτσι το συνολικό οικονομικό «πακέτο» ανέρχεται πια στις 25.000 ευρώ. Αυτά προκύπτουν από τις 15.000 ευρώ της αποζημίωσης μετά τη νομοθετική ρύθμιση της περασμένης Άνοιξης, τα επιπλέον 5.000 ευρώ που αποφασίστηκαν στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ως μπόνους και το χθεσινό έξτρα ποσό των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρίας στο πρόγραμμα συμμετέχουν όσοι έχουν κλείσει 15 χρόνια απασχόλησης και φυσικά όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και είναι άνω των 60 ετών.
Πηγές αναφέρουν επίσης ότι η εθελουσία έχει λήξη μέχρι αύριο 10 Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται και η παράταση της προθεσμίας.
Οι γκρίνιες
Το πακέτο αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις στους εργαζομένους των άλλων εταιριών του ομίλου της ΔΕΗ.
Ως γνωστόν κι εκεί είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί σε όποιον εργαζόμενο αποχωρήσει ανέρχεται στις 20.000 ευρώ.
Συνδικαλιστικές πηγές σημειώνουν τη δυσαρέσκεια όσων είναι σε αυτές καθώς θεωρούν άνιση τη μεταχείριση.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για τις άλλες εταιρίες τρέχει έως τις 31 Ιανουαρίου.
Η προτροπή της ΓΕΝΟΠ
Η ΓΕΝΟΠ με παρέμβαση της καλεί τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες να απορρίψουν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, εκτιμώντας μάλιστα ότι ο διαγωνισμός δεν θα πετύχει. Μάλιστα καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους επενδυτές, και στη σπουδή της να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους: «Καταδικασμένη «να πέσει στο κενό» είναι μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να δελεάσει τους «ψευτοεπενδυτές» των λιγνιτικών μονάδων. Μετά την κατάργηση του τέλους Λιγνίτη και τα ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν «κίνητρα» προκειμένου να αγοράσουν τις μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης με το ελάχιστο εργατικό δυναμικό.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν λόγο να υποκύψουν σε «δώρα» και «υποσχέσεις». Οι υποσχέσεις για «ακόμη ένα πεντοχίλιαρο» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παγίδα, που κάθε συνάδελφος στις «Λιγνιτική Μεγαλόπολης» και «Λιγνιτική Μελίτης», πρέπει να αποφύγει», λέει η Ομοσπονδία των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα επικρίνει το «πακέτο» αυτό θυμίζοντας το αντίστοιχο των 35.000 ευρώ που δόθηκε στους εργαζομένους του ΑΔΜΗΕ: «Και στο «κάτω – κάτω της γραφής» γιατί πρέπει να θεωρηθεί καλή μια πρόταση που είναι μικρότερη από τα όσα ισχύουν (αντίστοιχα) σε πρώην θυγατρική της ΔΕΗ ΑΕ».

 https://energypress.gr/news/dei-reyma-stin-etheloysia-exodo-ton-ergazomenon-se-megalopoli-kai-meliti-me-ayxisi-tis

Αρχειοθήκη ιστολογίου