Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Μοσκοβισί σε Σταθάκη: Θετικό το κλίμα για τα ΑΔΙ

Χρήστος Στεφάνου
Συνάντηση με τον επίτροπό οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, με τη συνάντηση να περιλαμβάνει στην ατζέντα και το θέμα της λιγνιτικής αποεπένδυσης. Ως γνωστόν ΔΕΗ και ΥΠΕΝ ποντάρουν πολλά για την επιτυχία του διαγωνισμού στην έγκαιρη απάντηση της Κομισιόν σχετικά με το μηχανισμό για τα ΑΔΙ που έχει ήδη προκοινοποιηθεί.
Καθώς η επίσημη απάντηση για την έγκριση ή όχι του μηχανισμού, δεν αναμένεται να έρθει νωρίτερα από τον Απρίλιο, πλέον η έμφαση δίνεται στο να σταλεί από πλευράς Κομισιόν το notification, δηλαδή τα σχόλια της επιτροπής πάνω στο σχήμα που προκοινοποιήθηκε. Τα σχόλια αυτά θα αποτελέσουν κατά 99% και την τελική απόφαση της Επιτροπής, οπότε μπορούν να δώσουν
ένα σαφές στίγμα στους επενδυτές για το νέο μηχανισμό (διάρκεια, ύψος αποζημίωσης και διαδικασία). Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ δήλωσε πως αμέσως μόλις λάβει το notification θα το αναρτήσει στο  data room ώστε οι επενδυτές να κάνουν τους υπολογισμούς τους.
Η συνάντηση με τον Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ έγινε σε καλό κλίμα και ο Επίτροπος ήταν θετικός στο αίτημα που διατυπώθηκε και από τον υπουργό ενέργειας για γρήγορη ανταπόκριση της Κομισιόν, προκειμένου άλλωστε να τηρηθούν οι ημερομηνίες αλλά και να υπάρχουν θετικοί όροι για την επιτυχία του κρίσιμου εγχειρήματος της αποεπένδυσης.
Διακοψιμότητα
Χθες όμως ο υπουργός ενέργειας είχε και μια άλλη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και αποδείχθηκε εξαιρετικά παραγωγική, όπως μεταφέρουν πηγές της βιομηχανίας. Ο λόγος για τη συνάντηση του κ. Σταθάκη με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, στην οποία συζητήθηκε η μείζων προτεραιότητα της διακοψιμότητας.
Οι εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανικών καταναλωτών έφυγαν από το ΥΠΕΝ ικανοποιημένοι, καθώς έλαβαν από τον κ. Σταθάκη, διαβεβαιώσεις και πολιτική δέσμευση ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα της διακοψιμότητας.
Λεπτομέρειες για το ποιες θα είναι οι κινήσεις του υπουργείου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, εκείνο όμως που εκπέμπεται από πλευράς βιομηχανίας, είναι ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και σε εξαιρετικό κλίμα. 

Αρχειοθήκη ιστολογίου