Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Αίτημα στην Κομισιόν για έγκριση ειδικού πλαισίου στήριξης του αντλητικού υδροηλεκτρικού της Αμφιλοχίας έστειλε το ΥΠΕΝ

Θοδωρής Παναγούλης
Τον φάκελο τεκμηρίωσης για την υιοθέτηση ειδικού πλαισίου στήριξης για το μεγάλο αντλησιοταμιευτικό έργο 680 Μεγαβάτ που σχεδιάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, απέστειλε στην Κομισιόν, πριν από λίγες μέρες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η ένταξη του συγκεκριμένου έργου αποθήκευσης ενέργειας στη ηλεκτρικό σύστημα, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, με πλέον πρόσφατη αυτή του ΕΜΠ για τη ΡΑΕ, αξιολογείται ως απαραίτητη αλλά και οικονομικά συμφέρουσα ακόμα και με αυξημένη ενίσχυση λόγω των ιδιαιτεροτήτων των έργων αυτών. Πολλώ μάλλον με τις αυξημένες ανάγκες για εφεδρείες και αποθήκευση ενέργειας που συνεπάγεται η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ κατάρτισε το ειδικό καθεστώς στήριξης, το οποίο έχει υποβληθεί στις Βρυξέλες προς έγκριση.
Το έργο της Αμφιλοχίας, είναι ενταγμένο από το 2012 στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI), οι μελέτες του έχουν χρηματοδοτηθεί από το πακέτο Γιούνκερ, και αφορά την κατασκευή δύο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων. Του Πύργου (ωφέλιμος όγκος 2 εκατ. κ.μ.) και του Αγίου Γεωργίου (ωφέλιμος όγκος 5 εκατ. κ.μ.), ενώ η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) θα λειτουργήσει ως κάτω ταμιευτήρας.
Η συγκεκριμένη επένδυση αξιοποιεί, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, στο έπακρο υπάρχουσες υποδομές και συστήματα παραγωγής ενέργειας.
Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής κοντά στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Καστρακίου.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 500 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν δυο ανεξάρτητοι σταθμοί παραγωγής και άντλησης ενέργειας: για τον Άγιο Γεώργιο τεσσάρων αναστρέψιμων μονάδων (εγκατεστημένη ισχύς 460MW για λειτουργία γεννητριών και 496MW για λειτουργία αντλιών) και για τον Πύργο δύο αναστρέψιμων μονάδων (εγκατεστημένη ισχύς 220MW για λειτουργία γεννητριών και 234MW για λειτουργία αντλιών).
Το σύστημα θα αποταμιεύει το πλεόνασμα ενέργειας τις ώρες της μειωμένης ζήτησης, με άντληση νερού από τον κάτω προς τους άνω ταμιευτήρες (η υψομετρική διαφορά στην περίπτωση του Πύργου είναι 285 μέτρα, ενώ στην περίπτωση του Αγ. Γεωργίου είναι 238 μέτρα) και με παραγωγή, στις ώρες αιχμής της ζήτησης, με πτώση νερού από τους άνω στον κάτω ταμιευτήρα, μέσω των υδροστροβίλων. 
Η αντλησιοταμίευση είναι η μία από τις δύο βασικές εφαρμοσμένες μορφές αποθήκευσης ρεύματος (η άλλη είναι οι μπαταρίες) και θεωρείται τεχνολογία με αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία, γιατί πρόκειται για επενδύσεις που σημαίνουν ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας, αύξηση δημοσίων εσόδων, φόρους, έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, επίλυση ενεργειακών προβλημάτων (ενεργειακή επάρκεια, εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος) κ.λπ..


 energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου