Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Οι νέες συμβάσεις της ΔΕΗ στο αέριο και τα φορτία LNG απέφεραν μείωση του κόστους αερίου κατά 50% στο β' τρίμηνο σε σχέση με τις ποσότητες από ΔΕΠΑ

Χάρης Αποσπόρης

Σημαντική μείωση του κόστους εφοδιασμού φυσικού αερίου για τις ανάγκες της απολαμβάνει πλέον η ΔΕΗ, μέσω των νέων συμβάσεων και του LNG, όπως επισήμανε σε απάντησή της προς ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Σε σχέση με τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, η επιχείρηση αναφέρει ότι σημαντικό μέρος της προβλεπόμενης κατανάλωσης για κάλυψη της παραγωγής καλύπτεται από τη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ που λήγει στα τέλη του 2020. Το 75% της συνολικής ετήσιας ποσότητας έχει ρήτρα take or pay ενώ η τιμή της διαμορφώνεται σχεδόν αποκλειστικά από τις τιμές πετρελαίου και το συμβόλαιο TTF. 
Πάντως, η ΔΕΗ ήδη από πέρυσι προχώρησε σε τρεις νέες συμβάσεις που αντακαλούν τις τιμές σε αληθινό χρόνο και συνέχισε με την εξασφάλιση φορτίων LNG με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της τιμής προμήθειας αερίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά το α' τρίμηνο του 2020 το χαρτοφυλάκιο των νέων συμβάσεων είχε 20% μειωμένο κόστος σε σύγκριση με τη ΔΕΠΑ και κατά το β' τρίμηνο 50% χαμηλότερο κόστος.
Ως αποτέλεσμα, η ΔΕΗ τονίζει ότι οι παραπάνω κινήσεις οδήγησαν πλέον σε ένα χαρτοφυλάκιο φυσικού αερίου σημαντικά αποδοτικότερο και ανταγωνιστικό και αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση με τη λήξη της μακροχρόνιας σύμβασης με τη ΔΕΠΑ στο τέλος του 2020.

www.energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου