Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Τα αιολικά, η "υπερθέρμανση του πλανήτη" και ... το παρ' ολίγον Πανευρωπαϊκό μπλακ άουτ στις 8/1/2021


Με μια λιτή ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ μας έκανε γνωστό πως την "8 Ιανουαρίου 2021, ώρα 15:05, εκδηλώθηκε διαταραχή στο Σύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Eastern Europe - SEE), εξωτερικά του Ελληνικού Συστήματος, με συνέπεια το διαχωρισμό των Συστημάτων της SEE από το υπόλοιπο Σύστημα της Ηπειρωτικής Ευρώπης (Continental Europe Synchronous Area). Οι συχνότητες του ρεύματος στα δυο επιμέρους Συστήματα ισορρόπησαν, αμέσως μετά το συμβάν, στη μεν Κεντρική Ευρώπη περί την τιμή 49,7Hz, στη δε Νοτιοανατολική περί την τιμή 50,3Hz. Ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με τους γειτονικούς Διαχειριστές προέβη στις κατάλληλες ενέργειες και επετεύχθη η επαναφορά των Συστημάτων σε παράλληλη λειτουργία εντός μίας ώρας (ώρα Ελλάδας 16:05)."

Στην πιο πάνω εικόνα, απ' το netzfrequenzmessung.de, βλέπουμε ακριβώς τη στιγμή της "διαταραχής" και της στιγμιαίας βύθισης προς τα 49,7Hz. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας των

δικτύων, η συχνότητα πρέπει να είναι 50±0,2Hz, εκτός των ορίων αυτών αρχίζουν τα μπλακ άουτ. Σαν συνέπεια της ως άνω "διαταραχής", ακριβώς την ίδια ώρα η ΒΔ Ρουμανία έμεινε χωρίς ρεύμα και τώρα ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε, εμείς ευτυχώς τη γλιτώσαμε. Ταυτόχρονα, σε Ιταλία και Γαλλία κόπηκαν φορτία (1000 και 1300MW αντίστοιχα), αξιοποιώντας συμβολαιοποιημένη "διακοψιμότητα", δηλαδή νόμιμο μπλακ άουτ.

Η Αυστρία έθεσε σε κατεπείγουσα λειτουργία τα υδροηλεκτρικά της για να προσθέσει ενέργεια και ισχύ στο σύστημα, καθώς, σύμφωνα με το saurugg.net, έλειψαν απ' το σύστημα περί τα 3,8GW.  Κατόπιν αυτών ο εκπρόσωπος της μεγάλης Αυστριακής εταιρείας κοινής ωφελειας EVN τόνισε πως "Η Αυστρία βασίζεται ολοένα και περισσότερο σε πυρηνικούς και ανθρακικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στη γειτονιά μας για την ασφάλεια του εφοδιασμού" και υπάρχει ανάγκη εγκατάστασης αεριοστροβίλων με καύσιμο φυσικό αέριο για υποστήριξη της ευστάθειας του συστήματος. Η Γερμανική Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας για τη Βιομηχανία (VIK) με τη σειρά της έσπευσε ν' ανακοινώσει πως "Η ασφάλεια του εφοδιασμού για τη βιομηχανία στην Ευρώπη κινδυνεύει".

Ο ENTSO-E, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ανακοίνωσε πως τα αίτια για το συμβάν "θα εξεταστούν". Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως ...

το χειρότερο μετά τις 4/11/2006, όταν μια προγραμματισμένη διακοπή σε γραμμή μεταφοράς της Γερμανίας, προκειμένου από κάτω να περάσει πλοίο, δεν εξελίχθηκε κατά τα αναμενόμενα κι άφησε 15 εκατομμύρια καταναλωτές χωρίς ρεύμα. Κι αν ψάξετε στη σελίδα 26 της σχετικής έκθεσης της Bundesnetzagentur, της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, θα δείτε το πώς η μαζική έξοδος αιολικών απ' το σύστημα επέτεινε το πρόβλημα. Το 2006, πριν ακόμα μπουν πολλά αιολικά ...

Στο τωρινό συμβάν τα αιολικά σαφώς είχαν και πάλι τη δική τους συμβολή, καθώς, πολύ απλά, για ακόμα μια φορά ήταν περίπου εξαφανισμένα! Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπετε τι έκαναν τα 54,64GW χερσαία και τα 7,74GW υπεράκτια αιολικά της Γερμανίας στο διάστημα 7 έως 9 Ιανουαρίου 2021, όπως τα δίνει το Agora-Energiewende. Από συνολικά 62,38MW αιολικών, η απόδοση την ώρα του συμβάντος ήταν μόλις λίγο πάνω απ' τα 4GW, απόδοση περί το 6,5%.

Την ίδια στιγμή συνέπεσε να είναι εκτός λειτουργίας 13 πυρηνικά της Γαλλίας, ενώ, λόγω "υπερθέρμανσης του πλανήτη", οι χαμηλές θερμοκρασίες είχαν εκτοξεύσει τη ζήτηση ηλεκτρισμού, με πρόβλεψη για 88.000MW στις 8/1. Χωρίς καθόλου να είναι σύμπτωση, ο διαχειριστής του Γαλλικού συστήματος RTE στις 7/1 είχε απευθύνει έκκληση για μείωση της κατανάλωσης στο διάστημα 7π.μ. - 1μ.μ. της 8/1, καθώς η πρόβλεψη παραγωγής ήταν για μόλις 88.200MW! Και μια ώρα αργότερα, στις 2:05μ.μ., έγινε το συμβάν! Χωρίς αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή το κακό δεν θα αργούσε να γίνει: μια πρώτη πιθανολόγηση είναι πως τέθηκαν εκτός συστήματος εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της ΝΑ Ευρώπης μαζί με κάποιο στην περιοχή του Δούναβη, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Στο πιο πάνω διάγραμμα, απ' το gridradar.net, μπορεί να φανεί καθαρά η διάσπαση του συστήματος ως διαφορά γωνίας φάσης διαφόρων περιοχών ως προς το Belfort στη Δυτική Γαλλία. Οι περιφερειακές συνέπειες είναι επίσης εμφανείς. Όσο περισσότερο βρίσκεται ένας σταθμός μέτρησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόσο ισχυρότερη είναι η (αρνητική) απόκλιση σε σύγκριση με το σημείο εκκίνησης και μπορεί επίσης να φανεί η επιστροφή. Η επανασύνδεση είχε μόνο βραχυπρόθεσμη επίδραση στο σταθμό μέτρησης στην Πράγα, ενώ οι μετατοπίσεις φάσης δείχνουν ότι μετά υπήρχαν ακόμη "ερεθισμοί" στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι πως οι διαχειριστές συστημάτων αντέδρασαν γρήγορα και περιόρισαν τη ζημιά, σιγά μη νοιαστεί κανείς στην ΕΕ για το αν έχει ρεύμα η Τρανσυλβανία. Ωστόσο, τα πυρηνικά της Γερμανίας θα βγουν εκτός συστήματος το 2022, αρκετά πυρηνικά σε Γαλλία-Βέλγιο-Κεντρική Ευρώπη σταδιακά παλιώνουν και ο πόλεμος στο κάρβουνο μόνο καλό δεν θα κάνει στην ευστάθεια του Πανευρωπαϊκού δικτύου: ο κίνδυνος για μπλακ άουτ θα είναι όλο πιο συχνός, όσο θα αφαιρείται αξιόπιστη παραγωγή. Κι ολοένα θα αυξάνεται ο λογαριασμός, που θα καλούμαστε διαρκώς να πληρώνουμε προκειμένου να σταθεροποιείται το σύστημα

Πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου