Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Χάσμα ΔΕΗ – βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος. «Δεν πουλάμε κάτω του κόστους»

 

Χάσμα ΔΕΗ – βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος

Μεγάλη είναι η απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει τη ΔΕΗ και τη βιομηχανία για τα τιμολόγια ρεύματος, ένα μήνα μετά την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η εικόνα που μεταφέρεται από την πλευρά της βιομηχανίας είναι ότι η ΔΕΗ παραμένει ανυποχώρητη σε σχέση με την αρχική της πρόταση, που προβλέπει

αυξήσεις για τη διετία 2021-2022 της τάξης του 40% και 50%, σε σχέση με τις υφιστάμενες συμβάσεις, οι οποίες μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε η ΔΕΗ λήγουν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η τιμή του ρεύματος αποτελεί το ένα σκέλος της διαφωνίας των δύο πλευρών. Το δεύτερο, που έχει προκαλέσει και το μεγαλύτερο ρήγμα στις σχέσεις τους, είναι η δομή των τιμολογίων που προτείνει η ΔΕΗ στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η οποία ενσωματώνει όρους που σύμφωνα με τη βιομηχανία αντιστρατεύονται μηχανισμούς του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Η βιομηχανία αναφέρεται στη σύνδεση της τιμής με τη μηνιαία κατανάλωση ρεύματος που προτείνει η ΔΕΗ, βάσει της οποίας το κόστος θα αυξάνεται στην περίπτωση που κάποιον μήνα η ζήτηση μιας βιομηχανίας πέσει κάτω από 98% της κατανάλωσης που αναγράφεται στη σύμβαση. Ο όρος αυτός, σύμφωνα με τη βιομηχανία, αντιστρατεύεται πλήρως τον μηχανισμό απόκρισης ζήτησης  (demand response) που εφαρμόζεται πανευρωπαϊκά και αναμένεται να θεσπιστεί και στην Ελλάδα, μέσω του οποίου μια βιομηχανική μονάδα αποζημιώνεται για να αυξομειώνει την παραγωγή της συμβάλλοντας στην ευστάθεια του συστήματος.

Με τον τρόπο αυτό, οι βιομηχανίες μειώνουν το ενεργειακό κόστος, ενώ η συμμετοχή τους στην αγορά εξισορρόπησης ενισχύει τον ανταγωνισμό διαμορφώνοντας χαμηλότερες τιμές. Ο όρος που θέτει η ΔΕΗ στερεί από τις βιομηχανίες αυτή τη δυνατότητα, αφού μειώνοντας την παραγωγή τους θα έχουν επιβάρυνση των τιμολογίων, αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας.  

«Η ΔΕΗ καταχρηστικά θέτει ρήτρες αναπροσαρμογής σχετικά με το κόστος εξισορρόπησης, γιατί η ίδια έχει δεσπόζουσα θέση αναφορικά με τους πόρους που καθορίζουν την τιμή της αγοράς εξισορρόπησης, επειδή κατέχει το σύνολο των υδροηλεκτρικών και τις μισές, περίπου, μονάδες φυσικού αερίου. Αρα είναι σε θέση να αυξάνει τις τιμές εξισορρόπησης και να αυξάνει και τα τιμολόγια των πελατών ταυτόχρονα», αναφέρει στην «Κ» εκπρόσωπος της βιομηχανίας.

Ο ίδιος κάνει λόγο για προσπάθεια ομηρίας της βιομηχανίας από τη ΔΕΗ, αποκαλύπτοντας συνοδευτικές προτάσεις της «για διμερή συνεργασία στη βάση αμοιβαίου οφέλους», μετά τον καθορισμό των παραμέτρων και των όρων εφαρμογής ευέλικτης ισχύος στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για τη δυνατότητα εξέτασης μεθόδων για προσφορά από την πλευρά της κινήτρων συμμετοχής στην αγορά εξισορρόπησης.

Η βιομηχανία εκφράζει δυσαρέσκεια και για την κατάργηση από πλευράς της ΔΕΗ των εκπτώσεων και της ειδικής τιμής για το νυχτερινό τιμολόγιο, χρήση του οποίου έκαναν κυρίως οι χαλυβουργίες, προσαρμόζοντας την παραγωγή τους για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.

«Δεν πουλάμε κάτω του κόστους», τονίζουν από τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η βασική αρχή πάνω στην οποία καταρτίστηκαν τα νέα τιμολόγια. Η πλευρά της βιομηχανίας αναμένεται να θέσει το θέμα και στον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με αίτημα σε πρώτη φάση να διασφαλίσει ικανό χρόνο για «ουσιαστική και ειλικρινή διαπραγμάτευση».

www.kathimerini.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου