Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Έξοδο στις αγορές προετοιμάζει η ΔΕΗ - Τι ελκύει τους θεσμικούς επενδυτές


Κοντεύουν σχεδόν επτά χρόνια, από τον Απρίλιο του 2014, όταν η ΔΕΗ είχε προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου αντλώντας από τις διεθνείς αγορές κεφάλαια ύψους 700 εκατ. ευρώ. Έκτοτε η δημόσια εταιρεία, παρά την προετοιμασία που επιδίωξε να κάνει το 2018 και στις αρχές του 2019 για νέα έξοδο δεν τόλμησε να κάνει το βήμα. Η πτωτική πορεία της την πενταετία 2015 – 2019 είναι, άλλωστε, λίγο πολύ γνωστή…

Η συμπερίληψη της ΔΕH, όπως ανακοινώθηκε στις παραμονές των Χριστουγέννων, για πρώτη φορά από την Fitch Ratings στη λίστα με τις εταιρείες που αξιολογεί την πιστοληπτική τους ικανότητα και η βαθμολόγηση που έδωσε «ΒΒ-», στρώνει το δρόμο για την έκδοση διεθνούς ομολόγου προκειμένου η Επιχείρηση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, η διοίκηση της επιχείρησης έχει ξεκινήσει την προετοιμασία ώστε με τις κατάλληλες συνθήκες να βγει στις ξένες αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Οι ίδιοι κύκλοι αποφεύγουν να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο όπως και το ποσό που θα επιδιώξει να αντλήσει. Θυμίζουν πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης έχει πει σε ανύποπτη στιγμή ότι η εταιρεία έχει ανάγκη καλύτερης χρηματοδότησης προκειμένου να αποπληρώσει μέρος του ακριβού της δανεισμού, αλλά και για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης πως η κίνηση του οίκου Fitch ανοίγει και το δρόμο για την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών στη ΔΕH, προφανώς μέσω τοποθετήσεων τους στη μετοχή της. Για τη θετική αξιολόγηση που απέσπασε, όπως εξηγούν οι προαναφερόμενοι κύκλοι, μέτρησε τόσο η 18μηνη ανοδική πορεία της εταιρείας, όσο και η προσέλκυση μεγάλων ονομάτων για τις δύο τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Στο λεγόμενο «μικρό πακέτο» που έκλεισε με τη JP Morgan η ΔΕΗ άντλησε 150 από τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές τις μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, κλείνει και η δεύτερη συναλλαγή με την Pimco. Η δημόσια εταιρεία αναμένεται να αντλήσει 200 από τα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το business plan της περιόδου 2021 -2023 που παρουσίασε στις αρχές του περασμένου μήνα η διοίκηση της εταιρείας, τα EBITDA θα κινούνται σταθερά στα 800 με 900 εκατ. ευρώ ετησίως έως το 2023, ενώ προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ στην τριετία.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου