Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Πάει προς τα πίσω η ρυθμιστική απόφαση διανομής για τον ΔΕΔΔΗΕ


Θοδωρής Παναγούλης

Αμφίβολο θεωρείται πλέον το αν θα εκδοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα, η απόφαση διανομής για τον ΔΕΔΔΗΕ, όσον αφορά την πρώτη ρυθμιστική περίοδο, δηλαδή την τετραετία 2021-2024.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ δεν έχει λάβει από το Διαχειριστή όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το ρυθμιζόμενο έσοδο και συνολικά για το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου για την πρώτη αυτή περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν οι προθεσμίες. Η ρυθμιστική απόφαση είναι σημαντική και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αφού αφορά κομβικά θέματα όπως το extra wacc για κάποια έργα, αλλά και το Opex, Capex κ.λπ. Η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021.

Έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου Διανομής, αλλά και για το wacc.

Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει δύο ρυθμιστικές περιόδους 2021-2024 και 2025-2028, γεγονός που δίνει στους υποψήφιους μνηστήρες μια μακροπρόθεσμη επενδυτική ορατότητα για την αποδοτικότητα της επένδυσης.

Εν τω μεταξύ, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την Παρασκευή την παράταση των προθεσμιών για την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σχετικά με την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της συμμετοχής της ΔEΗ στον ΔΕΔΔΗΕ.

Οπως αναφέρει η επιχείρηση, η παράταση δίνεται μετά από σχετικό αίτημα ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Ειδικότερα, η ΔEΗ ανακοίνωσε ότι η νέα ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 19η Φεβρουαρίου (από 29 Ιανουαρίου), με την προθεσμία για υποβολή ερωτήσεων αναφορικά με την πρόσκληση να ορίζεται η 5η Φεβρουαρίου ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν προθεσμία ως την 26η Φεβρουαρίου για την υποβολή όλων των εγγράφων που πρέπει να συνοδεύουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό φέρονται να κατεβαίνουν πέντε έως έξι επενδυτικά σχήματα που θα απαρτίζονται κατά κύριο λόγο από εταιρείες και funds.

 

 https://energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου