Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

ΔΕΔΔΗΕ - Ξεκινούν οι συναντήσεις της διοίκησης ΔΕΗ με τους 9 "μνηστήρες"

energypress.gr

Γιώργος Φιντικάκης

Στα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ αποκτούν πλέον πρόσβαση οι εννέα "μνηστήρες" μετά και το άνοιγμα την Παρασκευή του Virtual Data Room και ενώ μια ημέρα πριν, το ΔΣ της ΔΕΗ άναψε το πράσινο φως για την αποστολή προς αυτούς των σχετικών επιστολών. 

Στην πράξη από σήμερα και μετά, ξεκινά μια περίοδος πυκνων συναντήσεων και διαπραγματεύσων, διάρκειας 30- 40 ημερών, δηλαδή μέχρι και τα τέλη Ιουνίου, στη διάρκεια της οποίας, η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με καθένα από τους εννέα ενδιαφερόμενους ξεχωριστά.

Στόχος, να ακούσει τις παρατηρήσεις τους, ώστε κάποιες από αυτές να ενσωματωθούν στα τελικά κείμενα της συμφωνίας αγοραπωλησίας (sale and purchase agreement) καθώς και του συμφωνου των μετόχων (shareholders agreement). 

Του κειμένου δηλαδή όπου θα αποσαφηνίζεται ο ρόλος του μετόχου μειοψηφίας και τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ της εταιρείας (minority rights), τα οποία ως γνωστόν θα είναι ενισχυμένα. 

Στην πράξη, η συμμετοχή του Στρατηγικού Επενδυτή  στην διοίκηση θα είναι κατ’ αναλογία του ποσοστού του 49%, όπως έχει γράψει το Energypress και θα συμμετάσχει στο νέο Δ.Σ. με 5 μέλη έναντι 6 του ΔΕΔΔΗΕ εφόσον αυτό είναι 11μελές (ή με 4 μέλη εφόσον είναι 9μελές).

Kάποια θα έχουν ενισχυμένο ρόλο στο μάνατζμεντ της θυγατρικής της ΔΕΗ και σύμφωνα με πληροφορίες, ο οικονομικός διευθυντής /CFO, και ο διευθυντής λειτουργικών δραστηριοτήτων /COO, θα προτείνονται από τον επενδυτή. Εξάλλου ο διαγωνισμός προβλέπει πώληση του 49%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.

Το στοίχημα για τελη Ιουνίου

Αν κρίνει κάνεις από την εμπειρία παλαιότερων διαγωνισμών του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων όπου συμμετείχαν αρκετοί ενδιαφερόμενοι και το γεγονός ότι οι συζητήσεις θα γίνουν με τους εκπροσώπους του κάθε ενός από τα 9 funds ξεχωριστά, η διαδικασία θα διαρκέσει στην καλύτερη των περιπτώσεων μέχρι τα τέλη  Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών να λάβει χώρα εντός του Σεπτεμβρίου. 

Την ίδια στιγμή έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για την διαμόρφωση των σχημάτων τόσο μεταξύ των εννιά, όσο και με παίκτες εκτός, που ψάχνουν να «κουμπώσουν» μαζί τους.

Καιρό τώρα, για παράδειγμα, ακούγεται ότι η αμερικανική CVC Capital Partners, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας προστίθενται συνεχώς νέα ελληνικά assets- από τα νοσοκομεία Metropolitan, Ιασω General και Υγεία, μέχρι την προσεχή ολοκλήρωση εξαγοράς της Vivartia και της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, αλλά και της Εθνικής Ασφαλιστικής- βρίσκεται σε επαφές με το αμερικανικό fund KKR και το αυστραλιανό Macquarie.

Αρχειοθήκη ιστολογίου