Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

ΔΕΗ: Δεσμευτικές προσφορές τον Σεπτέμβριο για τον ΔΕΔΔΗΕ – Στο προσεχές Δ.Σ. ενημέρωση για τα funds και την πορεία ιδιωτικοποίησης


Κωνσταντίνος Φιλίππου

Κατά περίπου δύο μήνες μετατίθεται το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ με τη διοίκηση της ΔΕΗ να προσδοκά τη λήψη των προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές γύρω στον Σεπτέμβριο.

Ο αρχικός προγραμματισμός έδειχνε τον επίλογο της ιδιωτικοποίησης να γράφεται τον Ιούλιο με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, ωστόσο «ο μεγάλος αριθμός των συμμετεχόντων στην τελευταία φάση του διαγωνισμού απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, για τα εννέα funds», όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες, πρόκειται μάλιστα στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας να φέρει το θέμα της ιδιωτικοποίησης προς ενημέρωση και συζήτηση. Πηγές αναφέρουν, ότι ο πρόεδρος προχωρά σε αυτήν την κίνηση εντάσσοντας την στη στρατηγική που ακολουθεί για την επαρκή πληροφόρηση των μελών της διοίκησης και ιδίως για ένα τέτοιο θέμα. Άλλες πληροφορίες θέλουν να φέρνει το θέμα στο Δ.Σ. με αφορμή τις διάφορες θέσεις και απόψεις που ακούγονται για την αναγκαιότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό και Διαχειριστών Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Χωρίς, βέβαια, να αποκλείεται από τους όρους του διαγωνισμού η εμφάνιση Διαχειριστή ως εταίρου σε ένα από τα εννέα συμμετέχοντα funds, εντούτοις, κατά τις πληροφορίες, ο κ. Στάσσης θα επιδιώξει για μία ακόμη φορά να εξηγήσει την επάρκεια και την ικανότητα των τελικών υποψηφίων σε θέματα υποδομών ενέργειας αλλά κυρίως χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος ύψους 3 δις. ευρώ που χρειάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ ως το 2028.  

Η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή, βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής των συμφώνων εμπιστευτικότητας με τους εννιά υποψήφιους επενδυτές. Να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις γίνεται με τους εκπροσώπους του κάθε fund ξεχωριστά.

Αμέσως μετά θα ανοίξει το VDR ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εικόνα των τεχνικών και οικονομικών δεδομένων της εταιρίας. Στη συνέχεια οι «μνηστήρες» θα αξιολογήσουν τα στοιχεία και θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα σχέδια των συμφωνιών πώλησης μετοχών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η όλη διαγωνιστική διαδικασία θα κλείσει περίπου τον Σεπτέμβριο.

 

 https://energypress.gr/news/dei-desmeytikes-prosfores-ton-septemvrio-gia-ton-deddie-sto-prosehes-ds-enimerosi-gia-ta-funds

Αρχειοθήκη ιστολογίου