Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή ενεργοποίηση ρήτρας CO2 από τη ΔΕΗ


Τη διαρκή επιβάρυνση των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ως μοναδική στρατηγική της κυβέρνησης ΝΔ και της πολιτικής ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στον τομέα της ενέργειας, αναδεικνύουν με ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Μετά την αύξηση των τιμολογίων της ΔEΗ κατά 20% τον Σεπτέμβριο του 2019, με πρόσχημα τη «σωτηρία» της ΔΕΗ, ακολούθησαν υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένης της ΔEΗ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, χωρίς η κατάρρευση της χονδρικής τιμής να ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος εν μέσω πανδημίας. Στη συνέχεια, με την εφαρμογή του μοντέλου-στόχου (target model) τον Νοέμβριο του 2020, η ΔEΗ συνέχισε με τη συμμετοχή της στην αγορά εξισορρόπησης να επωφελείται, μαζί με τους υπόλοιπους καθετοποιημένους προμηθευτές, από τις ιδιαιτέρως υψηλές τιμές, εις βάρος όλων των καταναλωτών, ενώ η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επέλεξε να ανεχτεί τα φαινόμενα υπερκερδών και χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχουν καταγγείλει και εκπρόσωποι των βιομηχανικών καταναλωτών.

Την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε εφαρμογή το λεγόμενο «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης, ένα χαράτσι που σχεδιάστηκε για να καλύψει την τρύπα στον Ειδικό Λογαριασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) που κατάφερε να δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία σε ένα μόλις χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης, ενώ παρέλαβε τον λογαριασμό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλεονασματικό και με μαξιλάρι ασφαλείας.

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα επιβάρυνση των καταναλωτών με νέο έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ.

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν επιπλέον, ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να ενεργοποιήσει μέσα στον Μάιο ρήτρα CO2 στη χαμηλή τάση που θα επιφέρει αυξήσεις της τάξης των 2-3 ευρώ στους καταναλωτές. Πρόκειται για την ενεργοποίηση απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, σε συνεδρίασή του την 30η Αυγούστου 2019, για τη θέσπιση ρήτρας CΟ2 στη Χαμηλή Τάση, δηλαδή στα νοικοκυριά, την οποία είχε κρατήσει «παγωμένη».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από το ΥΠΕΝ να ενημερώσει εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα περί ενεργοποίησης της ρήτρας CO2 στη χαμηλή τάση, όπως και αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η απόφαση αυτή να ανακληθεί, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα που η κοινωνία και η οικονομία προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία.

Ζητούν τέλος να μάθουν εάν η κυβέρνηση υπολογίσει την επιβάρυνση που έχει προκαλέσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια διακυβέρνησής της και πώς έχει σκοπό τελικά να διαμορφώσει μια συνολική πολιτική ελάφρυνσης του κόστους ενέργειας με έμφαση στους πιο ευάλωτους.

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου